Selamat pagi semua.. puding ni saya buat malam tadi.. pagi ni baru la sempat nak entry.. mudah jer membuatnya..biasa la cuti sekolah ni kena rajin sikit masuk dapur.. anak semua ada dan macam2 nak makan..
Sedap dimakan ketika sejuk..
Bakar terlalu garing tapi sedap.. anak2 semua suka.. Jom layan resepi ni..
Bahan-bahan-
8 keping roti
500 ml susu segar*
4 sudu besar gula*
2 sudu besar butter dicairkan*
2 biji telur*
1 sudu teh esen vanilla*
1 sudu besar tepung jagung*
1 sudu kecil serbuk cinnamon* ( Semua bahan disatukan)
2 sudu besar kismis
Cara-cara-
Butter dicairkan dan ketepikan.
Koyakkan roti dan susun didalam loyang yang diglis dengan butter.
Satukan bahan* dan kacau hingga larut dan tuang keatas roti.
Biarkan sebentar dalam 20 minit hingga semua roti terendam sepenuhnya.
Tabur kismis diatas adunan.
Bakar didalam oven selama 30 minit- 180C. Hingga nampak kekuninggan.
Sedia dihidang dgn sos kastard.
Untuk sos kastard-
1 tin susu cair
2 sudu makan tepung kastard
2 sudu besar gula
Semua bahan disatukan dan dikacau diatas api perlahan. masak hingga mendidih.
alahhhh sedapnya....
ReplyDeleteAik, jumpa Yan kat sini juga..memang sedap kan, nanti kita try, hari ni saya buat puding sumi jelly..
ReplyDeleteSingah la ke blog saya..