Wednesday, December 26, 2012

Lemak Tempoyak Tenggiri & Belimbing Berpetai



LEMAK TEMPOYAK TENGGIRI & BELIMBING BERPETAI
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan :
6 keping ikan tenggiri
3 papan petai
15 biji belimbing buloh
1 helai daun kunyit - dihiris halus
2 batang serai - dititik
2 sudu besar tempoyak
4 cawan santan
Garam dan gula secukup rasa
3 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
20 biji ciliapi*
1 in kunyit hidup* - semua bahan*dikisar

Cara-cara :
Masukkan santan, tempoyak, serai dan semua bahan yang dikisar halus didalam periuk. Masak diatas api perlahan.
Masukkan ikan dan kacau hingga masak.
Masukkan belimbing buloh dan petai. Perasakan garam dan gula secukupnya.
Masukkan daun kunyit dan tutup api.
Sedia dihidang.




Friday, December 21, 2012

Laksa Kelantan



Assalamualaikum..

Laksa Kelantan.. menu hari ini.. kesukaan sekeluarga.. laksa kelantan ini rasa dan resepi lebihkurang sama dengan laksam.. sedap dan rasa kuah lemak ikannya..

LAKSA KELANTAN
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan :
1 bungkus laksa - direndam dan dicelur
1 kg ikan kembung - direbus
10 biji bawang merah*
1 in halia*
1 sudu makan biji lada hitam* - semua bahan ini dikisar
Santan secukupnya - ikut kepekatan
2 keping asam gelugur
Garam dan gula secukupnya

Bahan-bahan lain :
1 batang timun - disagat
6 batang kacang panjang - dihiris
2 biji bawang besar - dihiris
1 mangkuk taugeh
Hirisan daun kesum
Sambal belacan
Limau kasturi

Cara-cara :
Ikan yang telah direbus diambil isinya.
Kisar bersama air rebusan ikan hingga habis. Ketepikan.
Masukkan santan dan bahan yang dikisar kedalam periuk. Masak diatas api perlahan.
Masukkan isi ikan yang dikisar dan asam keping. Kacau hingga mendidih.
Perasakan garam dan gula secukupnya. 
Hidangkan.




Butter Cake




KEK BUTTER
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan:
250 gm pure butter
180 gm gula castor
4 biji telur gred A
1 sudu kecil butter vanilla
200 gm tepung kek
50 gm tepung gandum
1/2 cawan susu segar

Cara-cara:
Panaskan oven.
Alas loyang dengan kertas minyak dan sapu sedikit mentega.
Pukul buter dan gula hingga gebu dan putih.
Masukkan telur sebiji demi sebiji. Pukul lagi hingga sebati.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit berselang-seli susu segar hingga habis.
Kacau sehingga rata.
Masukkan adunan kedalam loyang 8x8.
Bakar 170C dalam 45 - 50 minit.
Sejukkan baru dihidang.


Thursday, December 20, 2012

Meehoon Goreng Putih



Assalamualaikum..

Meehoon Goreng Putih.. menu tengahari bersama dua anak dara saya.. masakan ringkas memandangkan tengahari ini tinggal bertiga sahaja.. lagipun mereka tidak cerewet apa yang dimasak itulah diaorang makan.. Jom lihat resepi yang ringkas dan mudah ni..

MEEHOON GORENG PUTIH
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan :
1/2 bungkus meehoon - direndam
15 ekor udang sederhana besar
1 bungkus fishball
1 cawan taugeh
Daun kucai secukupnya
1/2 batang carrot - disagat
1 biji bawang besar - dicincang
4 ulas bawang putih*
1 sudu kecil biji lada hitam*
1 sudu besar udang kering* - semua bahan*ditumbuk halus
2 sudu makan sos tiram
1/2 kiub pati ayam
2 biji telur - dikacau
Garam secukupnya
Bawang goreng untuk tabur

Cara-cara :
Meehoon yang direndam dan toskan.
Tumis bawang besar dan semua bahan yang ditumbuk hingga wangi.
Tuang sos tiram, udang dan fishball. Kacau rata.
Masukkan telur yang telah dikacau dan kacau hingga rata dan telur hancur.
Masukkan meehoon dan sedikit air. Kacau hingga meehon lembut.
Masukkan taugeh, carrot dan daun kucai. Kacau hingga semua rata.
Perasakan garam secukupnya.
Tabur sedikit bawang goreng dan hidang.









Wednesday, December 19, 2012

Sup Sawi Bebola Ikan



SUP SAWI BEBOLA IKAN
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan :
250 gm sawi hijau
250 gm bebola ikan
2 keping tauhu - dibelah empat
1 biji bawang besar - dihiris
4 ulas bawang putih - dihiris
1/2 in halia muda - dihiris
1 kiub pati ikan bilis Maggi
Air secukupnya
Sedikit bawang goreng
Garam secukupnya

Cara-cara :
Sawi dan bebola ikan dicuci bersih.
Tumis semua bahan yang dihiris hingga layu.
Masukkan air, garam dan kiub pati ikan bilis. Biar mendidih.
Masukkan tauhu dan bebola ikan. Kacau.
Masukkan sawi dan bawang goreng.
Sedia dihidang.



Pengat Ubi Kayu



PENGAT UBI KAYU
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan :
500 gm ubi kayu
5 cawan santan
100 gm gula melaka
1/4 cawan sagu biji - cuci dan toskan
3 sudu makan gula
1 sudu kecil garam
2 helai daun pandan

Cara-cara :
Masukkan santan, daun pandan, gula merah dan garam kedalam periuk. Masuk hingga semua larut.
Masukkan ubi kayu dan kacau hingga ubi empuk.
Perasakan gula secukupnya.
Sedia dihidang,




Tuesday, December 18, 2012

Nasi Ayam & Ayam Panggang Madu



NASI AYAM & AYAM PANGGANG MADU
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan untuksup:
1 ekor ayam dipotong empat
Air secukupnya untuk sup
1 in halia dihiris halus
4 ulas bawang putih diketuk
1 kuib pati ayam Maggi
Sedikit bawang goreng
Daun sup & bawang secukupnya
Garam secukupnya

Semua bahan disatukan dan masak hingga mendidih.
Angkat ayam dan toskan. Ketepikan.

Bahan untuk ayam panggang madu :
Ayam yang telah direbus
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap manis
5 sudu besar madu

Semua bahan dilumur rata keatas ayam.
Perap dalam 15 minit.
Bakar didalam oven hingga warnanya kekuningan.
Angkat.

Bahan untuk nasi ayam:
3 cawan beras Basmathi - cuci dan toskan
4 3/4 cawan sup ayam
1 batang serai - diketuk
2 helai daun pandan
1 in halia dihiris
3 ulas bawang putih diketuk
1 biji bawang besar dihiris
2 sudu makan butter
Garam secukupnya

Masukkan semua bahan kedalam periuk elektrik.
Tekan dan biar nasi masak.
Sedia dihidang.

Bahan-bahan lain:
Timun
Tomato
Salad




Sunday, December 16, 2012

Asam Kari Ikan Pari



ASAM KARI IKAN PARI
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan :
1 kg ikan pari - dipotong
2 biji terung - dipotong
2 biji tomato - dibelah dua
2 batang bunga kantan - dibelah dua
Daun kesum secukupnya
1/2 cawan cili kisar
1/2 cawan rempah kari ikan
1/2 cawan jus air asam
Air secukupnya
Garam dan gula secukupnya

Bahan utk dikisar :
10 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1 in kunyit
1 in halia
1/2 in lengkuas
4 biji buah keras
1 in belacan

Cara-cara :
Panaskan minyak. masukkan semua bahan yang dikisar dan serai dan masukkan cili kisar. Kacau hingga naik minyak.
Masukkan rempah kari dan sedikit air. Kacau hingga garing.
Tuang air secukupnya serta air asam jawa. Perasakan garam dan gula.
Masukkan ikan, terung dan bunga kantan. Akhir sekali masukkan tomato dan daun kesum. Biar mendidih.
Sedia dihidang.


Friday, December 14, 2012

Asam Pedas Tenggiri & Jeruk Sawi Asin



Assalamualaikum semua..

Asam Pedas Tenggiri Bersama Jeruk Sawi Asin.. menu tengahari ini.. sudah lama juga dapur saya tidak berasap.. hari ini baru boleh bermula masak kerana sebelum ini pergi bercuti..
Asam pedas memang menjadi kesukaan sekeluarga tidak kira ikan atau ayam.. Kali ini saya letakkan jeruk sawi asin.. sungguh menyelerakan makan bersama telur masin dan sedikit sambal belacan dan ulam..

ASAM PEDAS TENGGIRI & SAWI JERUK ASIN
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan :
5 keping ikan tenggiri
2 kelopak jerik sawi asin - direndam dan toskan
1 cawan cili kisar
1/2 cawan jus asam jawa
3 cawan air
8 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1/2 in belacan*
1/2 in halia*
1/2 sudu teh lada hitam* - semua bahan dikisar
1/2 in lengkuas - dititik
1/2 sudu serbuk kunyit
Garam dan gula secukupnya

Cara-cara :
Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dikisar dan serbuk kunyit hingga naik minyak dan garing.
Masukkan air asam jawa dan air secukupnya.
Masukkan sawi jeruk asin.
Perasakan garam dan gula secukupnya.
Masukkan ikan dan kacau perlahan dan biar hingga mendidih.
Sedia dihidang.



Monday, December 03, 2012

Tumis Udang Dan Terung Bercili



TUMIS UDANG DAN TERUNG BERCILI
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan :
300 gm udang - dibersihkan
250 gm terung telunjuk - dibelah dan direndam
1 biji bawang besar - dicincang
3 ulas bawang putih*
2 biji cili merah*
1/2 in belacan* - ditumbuk halus
1/2 sudu teh serbuk kunyit
1/2 sudu teh sos ikan
Sedikit garam dan gula

Cara-cara :
Tumis bawang besar dan semua bahan yang ditumbuk hingga layu. masukkan serbuk kunyit.
Masukkan udang dan terung dan kacau rata. Tuang sedikit sos ikan.
Perasakan garam dan sedikit gula secukupnya.
Sedia dihidang.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...