Friday, January 31, 2014
Kari Ikan Merah
KARI IKAN MERAH
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Bahan-bahan : (7 orang)
1 ekor ikan merah - dibersihkan dan dipotong
10 batang bendi
2 batang terung
3 biji tomato
2 biji cili hijau
2 biji cili merah
1 biji bawang besar - dijiris
6 biji bawang merah - dihiris
4 ulas bawang putih - dihiris
1 1/2 in halia - dihiris
1 sudu kecil halba
1 sudu kecil jintan manis
2 pelepah daun kari
1/2 cawan cili kisar
1 cawan serbuk kari
1 cawan air
6 cawan santan
Garam secukup rasa
Cara-cara :
Ikan dibersihkan dan toskan.
Tumis semua bahan yang dihiris hingga wangi. Masukkan daun kari, halba dan jintan manis. kacau rata.
Masukkan cili kisar dan serbuk kari. Tuangkan sedikit air. Kacau hingga naik minyak.
Masukkan santan dan garam kacau mendidih. Masukkan ikan dan terung. Kemudian masukkan bendi, tomato dan cili potong.
Perasakan garam secukupnya.
Biar mendidih dan tutup api.
Sedia dihidang.
Wednesday, January 29, 2014
Kek Marble
KEK MARBLE
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Bahan-bahan :
300 gm butter
240 gm gula perang
5 biji telur gred A
1 1/2 sudu kecil butter vanila
310 gm tepung gandum*
6 gm baking powder* - diayak
125 ml susu cair
Pewarna yang disukai
Cara-cara :
Pukul butter bersama gula dan butter vanilla hingga putih dan rata.
Masukkan telur sebiji demi sebiji hingga habis. Putar kembang.
Masukkan tepung yang telah diayak berselang-seli susu cair.
Kaup balikkan dengan menggunakan spatula. Kacau rata.
Bahagikan kepada 3 bahagian dan titiskan pewarna yang disukai.
Alas loyang 8"x8"dengan kertas dan sapu sedikit butter dikeliling loyang.
Masukkan adunan berselang- seli warna.
Masukkan kedalam oven dan bakar 160C dalam 45 min hingga kek masak.
Sejukkan dahulu baru dipotong.
Tuesday, January 28, 2014
Rendang Kerang
RENDANG KERANG
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Bahan-bahan :
1 kg kerang yang telah dikopek kulit
10 biji bawang merah*
4 ulas bawan putih *
1 1/2 in halia*
1 in kunyit*
3 batang serai*
15 biji ciliapi*
2 sudu besar ketumbar*
1 sudu besar jintan manis* - semua bahan* dikisar
1/2 cawan cili kisar
1 1/2 cawan santan pekat
2 sudu besar kerisik
2 keping asam gelugur
1 helai daun kunyit
Garam dan gula secukupnya.
Cara-cara :
Tumis semua bahan yang dikisar hingga wangi.
Masikkan cili kisar dan kacau rata.
Masukkan kerang, santan dan kerisik dan kacau hingga pekat.
perasakan garam dan gula secukupnya.
Taburkan daun kunyit dan gaul rata.'
Sedia dihidang.
Nasi Lemak Dan Rendang Kerang
NASI LEMAK DAN RENDANG KERANG
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Bahan-bahan :
4 cawan beras - dibersihkan dan tos
1 biji bawang besar - dihiris
1 in halia - dihiris
1 batang serai - dititik
Garam secukupnya
2 helai daun pandan
3 sudu besar minyak
5 1/2 cawan santan
Garam secukupnya
Cara-cara :
Satukan kesemua bahan kedalam periuk nasi letrik. Tekan dan tunggu sehingga masak.
Gaulkan nasi rata.
RENDANG KERANG
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Bahan-bahan :
1 kg kerang yang telah dikopek kulit
10 biji bawang merah*
5 ulas bawang putih*
1 1/2 in halia*
1 in kunyit*
3 batang serai*
15 biji ciliapi*
2 sudu besar ketumbar*
1 sudu besar jintan manis* - semua bahan dikisar
1/2 cawan cili kisar
1 1/2 cawan santan pekat
2 sudu besar kerisik
2 keping asam gelugur
1 helai daun kunyit
Garam dan gula secukupnya
Cara-cara :
Tumis bahan yang dikisar hingga wangi.
Masukkan santan dan gaul rata.
Masukkan kerang, asam keping, garam dan gula.
Gaul semua bahan hingga sebati.
Masukkan kerisik. Gaul rata.
Perasakan garam dan gula secukupnya. Masak hingga pekat.
Taburkan daun kunyit.
Sedia dihidang.
Monday, January 27, 2014
Terung Goreng Cili
TERUNG GORENG CILI
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Bahan-bahan :
2 batang terung
2 biji bawang besar - dicincang
8 biji cili merah*
6 biji ciliapi*
2 ulas bawang putih*
2 sudu besar udang kering* - semua bahan*dikisar
Garam dan gula secukupnya
Cara-cara ;
Terung dipotong dan digoreng. Tos dan ketepikan.
Tumis bawang besar hingga layu. Masukkan bahan yang dikisar dan masak hingga garing.
Masukkan garam dan gula secukupnya.
Tuang cili keatas terung yang telah digoreng,
Sedia dihidang.
Bawal Masak Singgang
BAWAL MASAK SINGGANG
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Bahan-bahan : (6 orang)
3 ekor ikan bawal - dibersihkan
8 batang bendi
2 biji tomato
2 biji bawang besar - dihiris
2 ulas bawang besar - dihiris
1 in halia - dihiris
1 in lengkuas - dihiris
2 batang serai - dihiris
4 keping asam gelugur
1 sudu kecil serbuk kunyit
5 biji ciliapi - dititik
5 cawan air
Garam secukupnya
Cara-cara :
Ikan dibersihkan dan dibelah dua.
Masukkan air kedalam periuk.
Tuangkan semua bahan yang dihiris, ciliapi, asam gelugur dan serai. Biar hingga mendidih.
Masukkan ikan dan kacau perlahan hingga ikan masak. Masukkan bendi dan tomato.
Perasakan garam secukupnya.
Sedia dihidang.
Sunday, January 26, 2014
Tomyam Udang
TOMYAM UDANG
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Bahan-bahan :
500 gm udang - dibersihkan
2 batang celery
200 gm bunga kobis
1 tangkai daun ketumbar
1 batang carrot
3 biji tomato
3 biji bawang besar - hiris bulat
5 biji bawang putih - diketuk
10 biji ciliapi - dititik
6 batang serai - dititik
6 keping hirisan lengkuas
5 helai daun limau purut
3 biji limau nipis - ambil jus
3 sudu besar pes tomyam
1 sudu besar cili kisar
2 sudu kecil sos ikan
5 cawan air
Sedikit garam dan gula
Cara-cara :
Masukkan air kedalam periuk. Masukkan bawang, serai, lengkuas, pes tomyam, cili kisar dan masak hingga mendidih.
Masukkan garam dan gula secukupnya.
Masukkan semua sayuran dan udang.
Perahkan jus limau dan masukkan daun limau purut. Kacau mendidih.
Masukkan daun ketumbar.
Sedia dihidang.
Saturday, January 25, 2014
Ketam Masak Lemak Ciliapi Nenas
KETAM MASAK LEMAK CILIAPI NENAS
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Bahan-bahan :
7 ekor ketam - dipotong dua
1/2 biji nenas - dibelah
1 helai daun kunyit
2 batang serai - dititik
2 cawan pati santan
2 1/2 cawan air
Garam dan gula - secukupnya
6 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
20 biji ciliapi merah*
1 1/2 in kunyit* - semua bahan*dikisar
Cara-cara :
Ketam dibersihkan dan tos. Ketepikan.
Masukkan santan, serai dan bahan yang dikisar didalam periuk.
Masakkan santan sambil kacau hingga mendidih.
Masukkan ketam dan nenas. Kacau hingga ketam masak.
Perasakan garam dan gula secukupnya.
Masukkan daun kunyit.
Sedia dihidang.
Thursday, January 23, 2014
Paru Goreng Cili
PARU GORENG CILI
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Bahan-bahan :
500 gm paru - direbus
2 biji bawang besar - dicincang
8 biji cili merah*
8 biji cili api merah*
3 ulas bawang putih* - dikisar
3 helai daun limau purut
1 sudu kecil garam
2 sudu makan gula
Cara-cara :
Paru yang telah direbus dipotong hiris.
Gaul dengan sedikit kunyit dan garam kemudian digoreng. Angkat dan ketepikan.
Tumis bawang besar hingga layu.
masukkan cili yang dikisar dan kacau hingga garing.
Masukkan garam dan gula secukupnya.
Masukkan paru dan gaul rata hingga sebati.
Taburkan daun limau.
Sedia dihidang.
Saturday, January 11, 2014
Acar Buah Jeruk
ACAR BUAH JERUK
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Bahan-bahan :
1 kg buah-buahan jeruk
10 biji bawang merah - belah dua
8 ulas bawang putih- belah dua
2 in halia muda- dihiris halus
15 biji cili api
Bijan secukupnya
2 cawan gula
1/4 cawan cuka makan
1/2 cawan rempah kari
1 cawan cili kisar
1/2 cawan bijan
Bahan kisar:
8 biji bawang merah*
4 ulas bawang putih*
1 in halia* - semua bahan* dikisar
Cara-cara ;
Tumis bahan yang dikisar hingga wangi.
Masukkan cili kisar dan rempah kari dan tumis hingga wangi dan garing.
Masukkan gula dan cuka. masak hingga naik minyak.
Masukkan semua buah-buahan jeruk dan kacau hingga rata.
Tuangkan bijan.
Sejukkan dahulu baru diisi dalam bekas.
Lontong, Sambal Kacang Dan Sambal Tumis Sotong
LONTONG, SAMBAL KACANG & SAMBAL TUMIS SOTONG
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Bahan-bahan :
Nasi empit secukupnya
KUAH LODEH
8 batang kacang panjang - dipotong
1 batang lobak merah - dipotong
1 biji terung - dipotong
2 keping tauhu - potong dan goreng
2 keping tempe - potong dan goreng
1 bungkus tauhu kering & soon - direndam
1 batang serai - dititik
Santan secukupnya
6 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 in halia*
1 kunyit*
1 sudu besar ketumbar*
1 genggam ikan bilis*
1 genggam udang kering*
1 biji cili merah* - semua bahan*dikisar
Tumis bahan yang dikisar dan serai hingga wangi.
Masukkan santan dan kacau.
Masukkan lobak merah, terung, tempe dan tauhu. kacau mendidih.
Masukkan kacang panjang tauhu kering dan soon.
Perasakan garam dan gula secukupnya.
SAMBAL KACANG
8 ulas bawang merah*
4 ulas bawang putih*
1 1/2 in halia*
1 in lengkuas*
6 batang serai*
3 sudu besar ketumbar*
1 sudu besar jintan manis*
1/2 cawan udang kering* - semua bahan* dikisar
1 cawan cili kisar
!/2 cawan air asam jawa
400 gm kacang - digoreng dan dikisar
Garam dan gula secukupnya
Tumis bahan hyang dikisar hingga wangi.
Masukkan cili kisar dan kacau hingga naik minyak.
Masukkan sedikit air dan kacang tanah kisar.
Masukkan lagi air dan air asam jawa.
Perasakan garam dan gula secukupnya.
Subscribe to:
Posts (Atom)