Saturday, June 29, 2013
Murtabak Lapis Kraker
MURTABAK LAPIS KRAKER
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Bahan-bahan : ( loyang 9x9x3")
27 keping biskut kraker
400 ml santan
1 cawan susu cair
6 biji telur
Untuk lapisan daging :
400 gm daging kisar
3 biji bawang besar - dicincang
3 sudu besar serbuk kari daging
6 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 in halia* - ditumbuk
1 batang lobak merah diparut/ sagat
Daun sup dan bawang - dihiris
Garam dan gula secukupnya
Minyak untuk menumis
Cara-cara :
Tumis bahan yang ditumbuk hingga wangi.
Masukkan rempah kari daging dan kacau hingga masak.
Masukkan bawang besar dan daging kisar.
Tuang sedikit air dan kacau sebati hingga daging masak dan kering.
Perasakan garam dan gula secukupnya. Tutup api.
Masukkan lobak merah, daun sup dan daun bawang.
Angkat dan sejukkan.
Cara membuat lapisan kraker :
Campurkan santan dan susu.
Rendam dalam 9 keping kraker didalam santan lebih kurang 1 min.
Sapukan sedikit mentega di atas loyang.
Susunkan kraker yang direndam diatas loyang.
Masukkan inti daging dan ratakan.
Pukul telur dan tuang separuh dari adunan keatas lapisan daging tadi.
Rendamkan kraker sepeti lapisan pertama dan ulangi lapisan daging dan dijadikan tiga lapisan.
Akhir sekali tuang baki santan bercampur susu diatas permukaan yang akhir sekali.
Bakar selama 45 min dalam kepanasan 190C sehingga masak dan kekuningan.
Sapukan sedikit cili sos dan tabur sedikit daun bawang/sup dan cili hiris.
Sejukkan baru dipotong dan hidang.
Puding Laici
PUDING LAICI
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Bahan-bahan :
20 gm serbuk agar-agar
2 liter air ( air masak + air laici)
1 1/2 cawan gula
1 tin susu cair
2 tin laici - ambil buah anggaran 6-7 biji dicincang halus)
Cara-cara :
Masukkan agar-agar serbuk, gula dan 2 liter air kedalam periuk.
Masak hingga semua bahan larut dan mendidih.
Masukkan susu cair dan buah laici yang dicincang halus. Kacau rata.
Tuangkan kedalam acuan dan sejukkan.
Hiaskan diatas puding bersama buah laici dan strawberry.
Sedia dihidang.
Friday, June 28, 2013
Kek Strawberry Nestum
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Bahan-bahan :
250 gm butter
5 biji telur
3/4 cawan gula halus
1 sudu teh ovelate
1 sudu teh esen vanila
1 1/2 cawan tepung kek
3 sudu besar jem strawberry
1 sudu teh pes strawberry
1/2 sudu teh pewarna merah
1 paket nestum 3 in 1
Cara-cara ;
Panaskan kukusan.
Sediakan loyang 8x8 dan dialas kertas. sapukan sedikit mentega.
Putar butter dan gula hingga kembang.
Masukkan telur satu persatu hingga habis.
Masukkan ovelate dan esen vanila dan putar.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit kacau menggunakan spatula hingga habis.
Adunan dibahagikan kepada 2 bahangian.
Satu bahagian dimasukkan nestum dan sebahagian lagi dimasukkan jem, pes strawberry dan sedikit pewarna merah.
Dimulakan adunan yang mengandungi nestum dan kukus selama 15 - 20 minit.
Kemudian masukkan adunan seterusnya. Kukus hingga 1/2 jam.
Sejukkan dahulu baru dipotong.
Thursday, June 27, 2013
Spaghetti Goreng Sosej
SPAGHETTI GORENG SOSEJ
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Bahan-bahan :
250 gm spaghetti
200 gm daging cincang
1/2 biji capsicum merah - dihiris
1/2 biji capsicum hijau - dihiris
10 batang sosej - dipotong
1 pokok daun ketumbar
Sedikit bawang goreng
2 biji bawang merah - dicincang
4 ulas bawang putih - dicincang
2 sudu besar cili kisar
3 sudu besar sos cili
3 sudu besar sos tomato
1 kuib pati daging
Garam dan gula secukupnya
Cara-cara :
Spaghetti direbus dalam 10 - 15 min. Masukkan sedikit butter. Tos dan ketepikan.
Tumis bawang besar dan bawang putih.
Masukkan cili kisar, kiub daging dan sos cili/ tomato.
Masukkan daging cincang dan sosej. Kacau rata.
Masukkan spaghetti dan capsicum sambil dikacau hingga rata.
Perasakan garam dan gula secukupnya.
Masukkan daun ketumbar dan bawang goreng.
Sedia dihidang.
Tuesday, June 25, 2013
Agar-Agar Santan Gula Merah
AGAR-AGAR SANTAN GULA MERAH
Dari Dapur : Zalinah : Rempah Ratus
Bahan-bahan :
37.5 gm agar-agar bertali
7 cawan air
3/4 cawan air gula merah
1 cawan gula
1 1/4 cawan santan pekat*
1 biji telur*
Sedikit garam* - satukan bahan* dan kacau rata
Cara-cara :
Agar-agar dimasak bersama air hingga larut .
Masukkan gula dan air gula merah. Kacau hingga mendidih dan gula larut. Tapiskan.
Masakkan sekali lagi hingga nampak berkilat.
Masukkan santan yang dikacau bersama telur dan sedikit garam. Kacau hingga sebati. Tutup api.
Tuang adunan kedalam loyang atau acuan.
Sejukkan didalam peti sejuk sebelum dihidang.
Monday, June 24, 2013
Masak Lemak Jantung Pisang
MASAK LEMAK JANTUNG PISANG
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Bahan-bahan :
1 biji jantung pisang
1 biji cili merah - dihiris
4 cawan santan
Garam secukupnya
4 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
Segeggam ikan bilis*
1 sudu teh lada hitam* - semua bahan*ditumbuk
Cara-cara ;
Jantung pisang dibelah dua dan dicelur bersama sedikit garam hingga lembut. Toskan.
Perahkan air rebusan sedikit dan hiris. Ketepikan.
Masukkan santan kedalam periuk.
Satukan semua bahan yang ditumbuk dan kacau diatas api perlahan hingga mendidih.
Masukkan jantung pisang yang dihirs dan cili merah.
Perasakan garam secukupnya.
Sedia dihidang.
Wednesday, June 19, 2013
Kuey Tiaw Goreng Telur
KUEY TIAW GORENG TELUR
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Bahan-bahan :
1 bungkus kuey tiaw - dibersihkan
1 mangkuk taugeh
Daun sup/ daun bawang secukupnya
Bawang goreng
4 biji telur - dikacau rata
1 biji bawang besar - dipotong dadu
4 ulas bawang putih - dicincang
2 sudu besar udang kering - ditumbuk
2 sudu makan cili kisar
1 sudu makan sos tiram
3 sudu makan cili sos
Kicap manis secukupnya
Cara-cara ;
Telur dikacau dan masak diatas kuali tidak melekat. Hancurkan dan angkat. ketepikan.
Tumis bawang besar, bawang putih dan udang kering tumbuk hingga wangi.
Masukkan cilikisar, sos tiram dan sos cili.
Masukkan kuey tiaw dan taugeh sambil dkacau rata.
Tuang kicap manis secukupnya. Tutup api.
Masukkan daun sup, daun bawang dan bawang goreng.
Taburkan telur goreng hancur dan gaul rata.
Sedia dihidang.
Bubur Som-Som Pandan
BUBUR SOM-SOM PANDAN
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Bahan-bahan :
2 cawan tepung beras
1/4 cawan tepung ubi
7 cawan santan
3 helai daun pandan*
1 cawan air* - semua bahan*disatukan dan dikisar dan ditapis
6 cawan santan
Sedikit pewarna pandan
Sedikit garam
Cara -cara :
Tepung beras dan tepung ubi disatukan.
Masukkan air pandan, santan, pewarna pandan dan garam.
Kacau sabati dan tapis.
Kacau diatas api perlahan hingga pekat dan berkilat.
Tuang kedalam acuan dan sejukkan baru dihidang.
Bahan untuk kuah gula:
1 ketul gula melaka
2 cawan air
3/4 cawan gula
2 helai daun pandan
Semua bahan disatukan dan dimasak diatas api perlahan.
Kacau hingga larut dan mendidih. Tapis.
Sedia untuk dihidang bersama bubur som-som.
Sunday, June 16, 2013
Ikan Pari Bakar Berempah
IKAN PARI BAKAR BEREMPAH
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Bahan-bahan :
2 keping ikan pari
1 helai daun kunyit
6 biji cilimerah*
4 ulas bawang putih*
1 in halia*
1 in lengkuas*
3 batang serai*
4 biji buah keras* - semua bahan* dikisar
3 sudu besar cili kisar
3 sudu besar rempah kari
Garam dan gula secukupnya
Cara-cara :
Ikan pari dibersihkan.
Gaul semua bahan yang dikisar dan daun kunyit hiris keatas ikan. Perasakan garam dan gula secukupnya. Perap selama 1 jam.
Sapukan sedikit minyak keatas ikan.
Bakar didalam oven yang beralaskan daun pisang sehingga masak.
Sedia dihidang.
Masak Lemak Pucuk Paku
MASAK LEMAK PUCUK PAKU
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Bahan-bahan :
1 ikat pucuk paku - dibersihkan
3 1/2 cawan santan
4 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 in kunyit*
Senggengam ikan bilis*
5 biji ciliapi*
1 biji cilimerah - dihiris
Garam secukupnya
Bahan-bahan :
Masukkan santan kedalam periuk.
Tuang semua bahan yang ditumbuk dan garam sambil dikacau diatas api hingga mendidih.
Masukkan pucuk paku dan cili hiris. kacau sebentar.
Sedia dihidang.
Saturday, June 15, 2013
Sup Tauhu Telur
SUP TAUHU TELUR
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Bahan-bahan :
4 bungkus tauhu telur - dipotong dua
1 keping dada ayam - potong dadu
1 batang carrot - potong dadu
1 mangkuk bunga kobis - dipotong
1 pokok daun ketumbar
1 biji bawang besar - dipotong dadu
4 ulas bawang putih - dicincang
1 in halia - dihiris halus
4 biji cili api
Bawang goreng secukupnya
1 kiub pati ayam
1 sudu makan sos ikan
1 sudu makan tepung jagung - bancuh dgn sedikit air
3 cawan air
Cara-cara :
Tauhu dipotong dua dan digoreng sehingga kekuningan. Angkat dan ketepikan.
Tumis bawang besar, bawang putih dan halia sehingga wangi. Masukkan air.
Masukkan ayam, carrot, cili api dan bunga kobis.
Perasakan garam secukupnya serta kiub pati ayam.
Masukkan air tepung jagung.
Masukkan tauhu dan tutup api.
Bila dihidang taburkan daun ketumbar dan bawang goreng.
Friday, June 14, 2013
Tom Yam Kung
TOM YAM KUNG
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Bahan-bahan :
6 ekor sotong - potong bulat
10 ekor udang
1 keping dada ayam - hiris
3 biji bawang besar - dihiris
5 biji bawang putih - diketuk
6 keping hirisan lengkuas
6 batang serai - diketuk
3 sudu besar pes tomyam
1 sudu besar cili kisar
2 sudu kecil sos ikan
3 sudu besar jus limau
5 helai daun limau purut
Garam dan gula secukupnya
Carrot
Bunga kobis
Cendawan tiram putih
Tomato
5 batang cili api- diketuk
5 cawan air
1/2 cawan susu cair
Cara-cara :
Masukkan air berserta bawang, hirisan lengkuas dan serai. Masak hingga mendidih.
Masukkan pes tomyam dan cili kisar.
Perasakan gula dan garam secukupnya.
Masukkan semua bahan sotong, ayam, udang, carrot, bunga kobis dan daun limau purut.
Setelah mendidih masukkan susu cair, jus limau, tomato dan hirisan daun ketumbar.
Sedia dihidang.
Tuesday, June 11, 2013
Asam Kari Ikan Tongkol
ASAM KARI IKAN TONGKOL
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Bahan-bahan :
1 ekor ikan tongkol - dipotong
10 batang bendi
2 biji tomato - dibelah
Daun kesum - secukupnya
1 tangkai bunga kantan - dibelah dua
1/2 cawan cili kisar
1/2 cawan rempah kari ikan
2 sudu makan pes asam jawa ADABI
4 cawan air
Garam dan gula secukupnya
1 biji bawang besar - dihiris
8 biji bawang merah*
4 ulas bawang putih*
1 1/2 in halia*
1 in lengkuas*
4 biji buah keras*
Sedikit belacan* - semua bahan*dikisar
Cara-cara :
Tumis bawang besar hingga wangi dan masukkan bahan yang dikisar.
Masukkan rempah kari dan cili kisar dan kacau hingga naik minyak.
Tuangkan air secukupnya.
Masukkan pes asan jawa, garam dan gula. Biar mendidih.
Masukkan ikan, daun kesum dan bunga kantan.
Akhir sekali masukkan bendi dan tomato dan kacau rata.
Sedia dihidang.
Friday, June 07, 2013
Pulut Mangga
PULUT MANGGA
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Bahan-bahan :
2 -3 biji buah mangga masak ranum
2 cawan pulut - direndam 2 jam
1/2 cawansantan cair
Sedikit garam
1 helai daun pandan
*Pulut digaul bersama santan, garam dan daun pandan
Kukus hingga pulut masak dan kembang.
Untuk buat kuah:
3 cawan pati santan*
Sedikit garam*
1 sudu kecil gula*
1 helai daun pandan - satukan
*Satukan semua bahan dimasak diatas api kecil dan kacau hingga mendidih.
Cara penyediaannya:
Hidangkan pulut diatas piunggan dan letakkan buah mangga yang telah dipotong.
Curah santan yang dimasak dan sedia dimakan.
Subscribe to:
Posts (Atom)