Thursday, October 31, 2013

Pisang Nangka Goreng Dan Sambal Kicap



PISANG NANGKA GORENG DAN SAMBAL KICAP
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan :
1 sisir pisang nangka
1/2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung rangup ADABI
1 1/4 cawan air
2 sudu besar air kapur makan
1 sudu teh garam
1/2 sudu teh serbuk kunyit

Cara-cara :
Semua adunan dicampurkan dan kacau bersama air hingga sebati.
Panaskan minyak.
Pisang dibelah dua.
Celup pisang didalam aduanan dan goreng hngga kekuningan dan garing.
Sedia dihidang cicah bersama sambal kicap.

SAMBAL KICAP
3 biji cili merah
10 biji cili api
3 ulas bawang putih
1 cawan kicap manis
1 sudu besar cuka
Garam dan gula secukupnya

Semua bahan disatukan kemudian dikisar halus.
Masakkan hingga mendidih. Sejukkan.
Sedia dihidang.




Nangka Muda Masak Lemak Daun Selasih



NANGKA MUDA MASAK LEMAK DAUN SELASIH
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan :
700 gm nangka muda
2 - 3 tangkai daun selasih
1 batang cili merah - dihiris
1 batang serai - dititik
1 sudu kecil serbuk kunyit
4 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
Sengenggam ikan bilis*
1 sudu keci lada hitam * - ditumbuk
Garam secukupnya

Cara-cara :
Nangka muda dipotong dan dicelur lembut. Tos dan ketepikan.
Masukkan santan dan bahan yang ditumbuk kedalam periuk.
Masukkan serbuk kunyit, serai dan garam secukupnya. Kacau mendidih.
Masukkan nangka dan kacau hingga sebati.
Masukkan daun selasih dan cili merah hiris.
Sedia dihidang.



Wednesday, October 30, 2013

Bawal Goreng Masak Sos Thai



BAWAL GORENG MASAK SOS THAI
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan :
1 ekor ikan bawal - dibersihkan dan digaul bersama kunyit dan garam
1 biji bawang besar - dicincang
3 ulas bawang putih - dicincang
1 sudu makan sos tiram
2 sudu besar cili kisar
3 sudu besar sos Thai
5 biji cili api Thai - hiris halus
2 helai daun limau nipis - hiris halus
1 biji limau nipis - ambil jus
1 biji tomato - dihiris bulat
Garam dan gula secukupnya

Cara-cara ;
Ikan digoreng terlebih dahulu. Ketepikan.
Tumis bawang besar dan bawang putih.
Masukkan cili kisar dan cili api dan kacau hingga wangi.
Masukkan semua sos dan daun limau.
Perasakan garam dan gula. Masukkankan jus limau dan kacau.
Tuang semuanya keatas ikan bawal tadi.
Sedia dihidang.



Monday, October 28, 2013

Donut



DONUT
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan :
500 gm tepung
1 paket yis segera
70 gm butter
15 gm gula
50 gm susu pekat
1 biji telur - kacau sedikit
1/2 sudu teh garam
200 ml air suam (+-)

Cara-cara dengan menggunakan mesin pengadun:
Satukan kesemua bahan kecuali air kedalam bekas pengadun.
Putar sambil masukkan air sedikit demi sedikit sehingga adunan doh licin dan kenyal.
Angakt adunan doh dan uli sebentar menggunakan tangan. Tutup adunan dan rehatkan  dalam 1/2 jam.
Uli lagi untuk mengeluarkan angin dalam doh.
Bulat-bulatkan aduanan sehingga licin dalam 30 gm sehingga habis. Biar dalam 10 minit.
Panaskan minyak dan goreng sehingga kekuningan.
Salut bersama gula atau coklat. Ikut citarasa masing-masing.
Sedia dihidang.



Sunday, October 27, 2013

Paru Goreng Cili



PARU GORENG CILI
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan :
1 kg paru-paru lembu
Sedikit serbuk kunyit
2 biji bawang besar - cincang halus
6 batang cili merah - dikisar
1/2 cawan cili kisar
Garam dan gula secukupnya

Cara-cara :
Paru yang telah direbus dengan sedikit garam sehingga empuk. Tos dan sejukkan.
Potong paru nipis sehingga habis dan gaul bersama kunyit dan garam.
Panaskan minyak dan goreng paru tetapi jangan terlalu garing. Angkat dan toskan.
Tumis bawang besar cincang hingga layu.
Masukkan cili kisar dan tumis hingga garing.
Masukkan garam dan gula secukupnya.
Masukkan paru dan gaul hingga rata.
Sedia dihidang.



Acar Timun



ACAR TIMUN
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

2 batang timun - buang biji dan potong panjang
1 batang carrot - dipotong panjang
2 biji cili merah - dihiris
2 biji cili hijau - dihiris
8 biji bawang merah - dihiris
5 biji bawang putih - dihiris
8 biji buah keras*
2 sudu besar udang kering* - dikisar
1 sudu kecil serbuk kunyit
2 sudu besar cuka makan @ 2 sudu besar jus limau nipis
Garam dan gula secukupnya

Cara-cara :
Tumis semua bahan yang dihiris hingga layu.
Masukkan bahan yang dikisar dan serbuk kunyit kacau hingga wangi.
Masukkan cuka / jus limau, garam dan gula secukupnya.
Masukkan timun dan carrot dan gaul rata.
Sedia dihidang.




Gulai Daging Terengganu



GULAI DAGING TERENGGANU
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan :
1 1/2 kg daging
1/2 cawan kerisik
2 cawan pati santan
2 cawan santan cair
1/2 ketul gula melaka
3 keping asam gelugur
Garam dan gula secukupnya
2 biji bawang besar - dihiris kasar
10 biji bawang merah*
6 ulas bawang putih*
2 in halia*
1 1/2 in lengkuas* - semua bahan* dikisar
1/2 cawan cili kisar
2 sudu besar rempah kari*
3/4 cawan rempah gulai daging* - dibancuh bersama sedikit air
Rempah tumis - kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih & buah pelaga

Cara-cara :
Tumis bawang besar hiris dan rempah penumis.
Masukkan semua bahan yang dikisar dan kacau hingga wangi.
Masukkan cili kisar, rempah kari dan rempah gulai daging. Kacau hingga naik minyak.
Masukkan daging dan gaul hingga daging kecut. Masukkan santan cair, asam gelugur dan masak hingga daging empuk.
Masukkan santan pekat, kerisik, gula melaka,, garam dan sedikit gula. Kacau hingga mendidih dan kuah sedikit pekat.
Sedia dihidang.




Nasi Dagang



NASI DAGANG
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

1 cawan beras perang nasi dagang - rendam 2 jam
3 cawan beras wangi - rendam 1 jam
8 ulas bawang merah - dihiris
3 ulas bawang putih - dihiris
2 in in halia muda - dihiris
1 sudu makan halba
1 1/2 cawan santan cair
1 1/2 cawan santan pekat
Garam secukupnya

Cara-cara ;
Panaskan pengukus.
Toskan kedua-dua beras. Satukan kedalam bekas dan masukkan semua bahan yang dihiris, halba dan santan cair. Gaul rata dan kukus selama 15-20 minit.
Angkat dan gaulkan bersama santan pekat dan garam. Kukus sehingga nasi lembut dan masak.
Sedia dihidang.
Sedap dimakan bersama gulai ikan, ayam atau daging.



Saturday, October 26, 2013

Tumis Taugeh Ayam



TUMIS TAUGEH AYAM
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan :
150 gm taugeh - dibersihkan
1 ikat daun kucai
2 keping isi ayam - potong dadu
1 biji bawang besar - dihiris
3 ulas bawang putih - dicincang
2 biji cili merah - dihiris
1/2 potongan kuib pati ayam
2 sudu makan sos ikan
Sedikit garam
Minyak untuk menumis

Cara-cara ;
Tumis semua bahan yang dihiris hingga layu.
Masukkan ayam dadu, garam, kiub ayam dan sos ikan masak hingga ayam empuk. Tutup api
Masukkan taugeh dan kucai gaul sebati.
Sedia dihidang.



Asam Pedas Ikan Bawal Emas



ASAM PEDAS IKAN BAWAL EMAS
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan :
2 ekor ikan bawal emas - dipotong
4 biji tomato - dibelah
1 kuntum bunga kantan - dibelah 2
1 ikat daun kesum
6 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 1/2 in halia*
1 in kunyit*
2 in belacan* - semua bahan*dikisar
1 cawan cili kisar
1 batang serai - diketuk
1 sudu makan pes asam jawa (ADABI)
3 1/2 cawan air
Garam dan gula secukupnya

Cara-cara :
Tumis bahan yang dikisar hingga wangi.
Masukkan cili kisar dan kacau hingga naik minyak.
Masukkan air dan pes asam jawa.
Perasakan garam dan gula secukupnya dan biar mendidih.
Masukkan ikan, daun kesom dan tomato. Kacau sebentar hingga ikan masak.
Sedia dihidang.




Thursday, October 24, 2013

Siakap Kukus



SIAKAP KUKUS
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan :
1 ekor ikan siakap - dibersihkan
4 ulas bawang putih - ditumbuk
2 in halia muda - hiris halus
1 batang serai - hiris halus
3 biji cili api - dihiris halus
3 sudu besar jus limau nipis
1/2 cawan air*
1 sudu kecil tepung jagung* - bahan*dibancuh
2 sudu makan sos ikan
2 biji tomato - dipotong
1/2 batang carrot - disagat halus
Daun ketumbar secukupnya
Bawang goreng secukupnya
Garam secukupnya

Cara-cara :
Panaskan pengukus.
Ikan digaul bersama garam, bahan-bahan yang dihirs, jus limau dan sos ikan.
Masukkan kedalam pengukus dan kukus sehingga ikan separuh masak.
Masukkan air bancuhan tepung jagung.
Kukus sekali lagi hingga ikan lembut.
Masukkan tomato, carrot, daun ketumbar dan bawang goreng.
Sedia dihidang.




Wednesday, October 23, 2013

Ayam Masak Minang



AYAM MASAK MINANG
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan:
14 ketul ayam - dicuci bersih
1 biji bawang besar - dihiris kasar
8 biji bawang merah*
4 ulas bawang putih*
2 in halia*
1 1/2 in lengkuas*
10 biji buah keras* - semua bahan*dikisar
1/2 cawan cili kisar
3 batang serai - diketuk
3 helai daun limau purut
2 keping asam gelugur
1 cawan santan
2 biji tomato dibelah 4
Garam dan gula secukupnya

Cara-cara :
Tumis bawang besar hiris dan serai.
Masukkan bahan yang dikisar dan cili kisar  kacau hingga wangi.
Masukkan ayam dan asam gelugur. Kacau ayam hingga kecut.
Masukkan santan, garam dan gula secukupnya.
Masak hingga ayam empuk dan sedikit pekat kuahnya.
Masukkan tomato dan kacau rata. Tutup api.
Sedia dihidang.



Serimuka Pandan



SERIMUKA PANDAN
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan untuk bahagian bawah:
2 1/2 cawan beras pulut - rendam 4 jam
2 cawan santan
1 sudu kecil garam

Cara-cara:
Panaskan pengukus.
Masukkan pulut, santan dan garam dalam loyang.
Kukus sehingga pulut masak dan lembut. Kacau dan kukus sebentar,
Angkat pulut dan masukka kedalam loyang 9x9 beralaskan plastik dan tekan mengunakan senduk hingga rata. Biarkan didalam pengukus.

Bahan untuk bahagian atas:
1 cawan tepung gandum
2 sudu makan tepung jagung
2 biji telur
1 cawan gula
1 sudu kecil garam
1 cawan air daun pandan
2 cawan santan pekat
Sedikit pewarna pandan

Cara-cara :
Satukan semua bahan dan kacau larut kemudian tapis.
Masakkan diatas api perlahan sambil kacau hingga sedikit pekat dan naik wap.
Tuang keatas pulut tadi dan kukus selama 20 minit atau sehingga masak.
Sejukkan dahulu baru dipotong.



Friday, October 04, 2013

Muffin Oren Coklat Chip



MUFFIN OREN COKLAT CHIP
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan :
4 cawan tepung*
1 1/2 sudu kecil baking powder*
1 sudu kecil soda bikarbonat* - satukan dan ayak
1 cawan gula perang
250 gm butter - dicairkan
1 1/2 cawan susu segar
1/2 cawan jus oren
1 sudu besar parutan kulit limau
2 sudu besar oren sunquick
2 biji telur A - pukul kembang
1 cawan coklat chip

Cara-cara :
Mentega dicairkan. Ketepikan.
Tepung yang telah diayak bersama baking powder dan soda bikarbonat disatukan bersama gula perang. Gaul rata. Biarkan.
Satukan susu segar, butter cair, jus oren dan oren sunquick. Kacau rata. Biarkan
Campuran susu segar dimasukkan kedalam adunan tepung dan gula sedikit demi sedikit dan kacau sebati.
Pukul telur hingga kembang dan putih.
Masukkan adunan telur yang dipukul kembang kedalam adunan tepung dan susu segar gaul secara kaup dan balikkan hingga habis dan rata.
Masukkan coklat chip dan gaul sebati.
Tuang adunan kedalam acuan muffin dan hiaskan sedikit coklat chip.
Bakar didalam oven 170C dalam 20 - 25 minit atau sehingga masak.
Sedia dihidang.



Puding Triffle



PUDING TRIFFLE
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan :
Kek swiss roll - perasa pandan
1 tin buah-buahan campuran
1 bungkus kristal jelly - perasa strawberry
400 ml susu sejat*
200 ml air*
1/2 cawan tepung kastard*
1/4 cawan gula*
1 sudu kecil esen vanilla*
2 biji kuning telur* - satukan dan kacau dan tapis

Cara-cara ;
Sediakan bekas.
Potong kek gulung dan susun diatas bekas kaca hingga rata.
Tuangkan sedikit air buah-buahan campuran keatas kek untuk basahkan kek.
Kacau bahan* diatas api perlahan hingga likat dan berkilat.
Tuangkan keatas potongan kek gulung tadi. Biarkan seketika.
Tuangkan buah-buahan campuran diatas kastard dan ratakan keseluruhannya.
Masukkan serbuk kristal jelly kedalam bekas. Masukkan 400ml air dan gaulkan diatas api perlahan hingga larut dan mendidih.
Tuang keatas buah-buahan campuran.
Sejukkan dahulu baru dihidang.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...