MEE KARI
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Bahan-bahan :
Mee kuning - secukupnya
Taugeh - celur
Sawi - celur
Daun sup /daun bawang
Bawang goreng
Cili merah / hijau - secukupnya
Bahan untuk kuah kari :
300 gm isi ayam - hiris nipis
400 gm bebola ikan
100 gm taufu kering
2 batang serai - dititik
2 pelepah daun kari
2 tangkai daun kesom
1 biji bawang merah - dihiris
5 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 1/2 in halia* - semua bahan* dikisar
2 sudu makan cili kisar
3 sudu besar rempah kari
1 kiub pati ayam
1 batang kayu manis
4 biji bunga lawang
Santan secukupnya
Garam dan gula secukupnya
Cara-cara :
Tumis bawang besar, serai, kayu manis, bunga lawang dan daun kari hingga wangi.
Masukkan bahan yang dikisar, rempah kari dan cili kisar dan gaul hingga naik minyak.
Masukkan ayam yang dihiris dan bebola ikan.
Masukkan santan dan kacau hingga mendidih.
Masukkan taufu kering dan daun kesom.
Perasakan garam dan gula secukupnya.
Kacau mendidih dan sedia dihidang.