Saturday, June 25, 2011
Bingka Jagung
Assalamualaikum dan selamat petang...
Cuaca yang panas membuatkan mengantuk jer duduk dirumah.. Bingka Jagung.. buatkan diri ini terus tak jadi nak tidur.. saya membuatnya selepas makan tengahari tadi.. skrg ni dah sejuk baru la boleh potong..
Cara saya membuatnya jagung dikisar bersama santan kerana anak2 kurang suka makan terasa biji jagung.. kalau ingin mencubanya.. ikut la citarasa sendiri yer..
Bahan-bahan:
5 cawan santan
1 tin jagung cream dlm tin
3 1/2 cawan tepung gandum
2 biji telur
3/4 cawan gula
2 sudu makan butter yang dicairkan
Sedkit garam
Pewarna kuning
1 sudu kecil pes jagung
Cara-cara:
Panaskan loyang yang dilenser dgn minyak sebentar.
Ambil secawan santan dari 6 cawan santan tadi untuk dikisar bersama jagung cream. Tapiskan.
Campurkan kesemua bahan dgn santan dan tapsan air jagung. Kisarkan sekali lagi. Tapis.
Tuang kedalam loyang yang dipanaskan sebentar.
Masukkan kedalam oven dan bakar dalam 1 jam 200C.
Sejukkan dahulu baru dipotong.
Sedia dihidang.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
5cwn@6cwn santan sebenarnya?
ReplyDelete