Wednesday, June 22, 2011
Pecal
Selamat tengahari semua..
Tengahari ni saya ratah pecal je.. tak mau makan nasi.. bukan diet.. tapi mmg terlalu suka ratah sayur2an spt ni.. mmg layannn..
Pecal ni adalah makan orang Jawa tapi skrg berbagai2 bangsa dah tau makan pecal.. di restoran2 masakan kampung pun banyak menjualnya.. tapi kalau buat sendiri lebih sedap.. terasa kuah pecalnya dgn cekur yg membuatkan kuahnya sedap.. sayur2an ikut citarasa sendiri..
Jom kita semak resepi dari saya ni..
Sayur-sayuran:
Kangkung
Kacang panjang
Timun
Sengkuang
Taugeh
Tauhu digoreng
Tempe digoreng
Bahan-bahan utk kuah:
1 1/2 cawan kacang tanah
8 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
15 biji cili api* ( Semua bahan* digoreng dahulu)
1 inci belacan - dibakar
2 inci cekur
2 sudu makan cili kisar
Jus asam jawa
Garam & gula secukupnya
Cara-cara:
Kacang tanah digoreng hingga masak kemudian dikisar kering atau ditumbuk.
Satukan bahan yang digoreng, belacan, cekur dan cili kisar kedalam blender. Blend hingga halus.
Masukkan kedalam periuk dan masakkkan bahan2 semua dan kacang hingga mendidih.
Masukkan jus asam, garam dan gula. Kacau hingga masak. Tuang air jika terlalu pekat.
Sedia dihidang.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
wah dah sampai sini pecal ya...kuah pecal yg asli jawa punya tak perlu dimasak...cuma campur kan dgn air panas je...sebab semua bahan dh di goreng...apa2 pun ikut cara2 masing2 lah kan..
ReplyDeleteNoorsafone.. saya masakkan dulu tadi pasal nak buat esok.. tahanlebih lama lg.. :)
ReplyDeletePecal...lama dah tak meratah ini!
ReplyDelete