Tuesday, November 17, 2015

Bingka Pandan



Assalamualaikum semua..

Semalam hujan lebat.. saja jengah ditepi rumah..
Sambil menglihatkan pokok pandan hidup segar menghijau.. teringin pulak nak makan bingka pandan.. memandangkan bahan2nya pun tersedia ada didapur.. resepinya pun mudah dan ringkas..

BINGKA PANDAN
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
3 3/4 cawan tepung gandum
3/4 cawan gula
2 sudu teh garam
3 biji telur - kacau
3 sudu besar minyak jagung
2 cawan air daun pandan - 8 helai daun pandan dikisar bersama air
4 cawan santan pekat
Sedikit pewarna pandan

Cara-cara :
Satukan tepung, gula, garam dan telur.
Masukkan air daun pandan dan minyak.
Masukkan santan sedikit demi sedikit sambil dikacau hingga habis dan sebati.
Sapukan loyang dengan mentega.
Masukkan adunan kedalam loyang dan bakar 200C dalam 45 min atau 1 jam. sehingga atas dan bawah permukaan kuih kekuningan.
Angkat dan sejukkan baru dipotong.




Saturday, November 07, 2015

Puding Roti



PUDING ROTI
Dari Dapur :  Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan:

8 keping roti sandwich
500 ml susu segar
1/2 cawan gula
2 biji telur - dikacau rata
1 sudu teh esen vanilla
1/2 susu teh serbuk kulit kayu manis
2 sudu besar butter - dicairkan
sedikit kismis - untuk tabur


Untuk Sos Kastard
1 tin susu cair
1/2 tin susu air
2 sudu besar tepung kastard
2 sudu besar gula - ikut citarasa


Cara-cara:
Sediakan satu bekas dan sapu sedikit butter.
Koyak-koyakkan roti dan susun bersama kismis hingga habis.
Dalam sebuah bekas satukan susu segar, telur, esen vanilla, kulit kayu manis dan butter cair. Kacau hingga rata.
Tuang adunan kedalam bekas roti tadi untuk direndam hingga kembang.
Panaskankan oven dalam 170C.
Masukkan kedalam oven dan bakar hingga masak dan kekuningan lbhkurang 30 min.
Sejukkan dahulu puding baru dituang sos.

Untuk Sos:
Satukan kesemua bahan dan kacau rata diatas api perlahan.
Masakkan hingga mendidih dan sejukkan.






Thursday, November 05, 2015

Masak Lemak Perut Dan Kacang Panjang



MASAK LEMAK PERUT DAN KACANG PANJANG
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan:
1 kg perut direbus dan dipotong
6 tangkai kacang panjang dipotong
1 batang serai dititik
2 keping asam gelugur
3 cawan santan ikut kepekatan
6 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1 in halia*
10 biji ciliapi* - ditumbuk
1 helai daun kunyit

Cara-cara:
Masukkan santan, asam gelugur, serai dan bahan yang ditumbuk kedalam periuk.
Masukkan perut dan masakkan diatas api perlahan hingga mendidih.
Perasakan garam dan sedikit gula.
Masukkan kacang panjang dan daun kunyit, gaul hingga mendidih.
Sedia dihidang.



Bubur Candil Keladi



BUBUR CANDIL KELADI
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan :
Untuk membuat biji tepung
2 cawan tepung pulut
1/2 cawan tepung gandum
Sedikit garam
Sedikit pewarna keladi
Sedikit biji sago
1 cawan air lebih atau kurang ikut kelembutan
- semua bahan disatukan dan masukkan air sedikit demi sedikit hingga lembut
1 biji keladi cina dipotong dadu dan dikukus
5 cawan santan - ikut kepekatan
1 helai daun pandan
1 cawan gula
Sedikit garam

Cara- Cara :
Panaskan air hingga mendidih sambil bulatkan2 biji candil kemudian bulat2kan adunan tadi dan masukkan kedalam air mendidih tadi. bila biji tepung tadi timbul angkat dan toskan. Buat sehingga habis. Biarkan.
Masakkan santan, gula dan daun pandan.
Masukkan biji sago, keladi dan biji tepung tadi.
Kacau hingga mendidih.
Sedia dihidang.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...