Monday, November 25, 2013

Puding Sirap Bandung Laici



PUDING SIRAP BANDUNG LAICI
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan :
25 gm agar-agar bertali
1 liter air
1 tin susu cair
1 tin laici - ambil 6 -7 biji buah laici dicincang halus
Air laici
1 cawan gula
2 sudu besar esen laici
2 sudu besar esen rose merah

Cara-cara :
Masak agar-agar bersama air hingga larut.
Masukkan gula, susu cair, buah laici cincang dan air laici. Kacau hingga mendidih.
Tuang ke dalam acuan dan sejukkan.
Sedia dihidang dan hiaskan bersama buah laici.

Sunday, November 24, 2013

Ubi Rebus Dan Sambal Tumis Ikan Bilis



UBI REBUS DAN SAMBAL TUMIS IKAN BILIS
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan :
3 ketul  ubi kayu
Sedikit garam

Ubi dibuang kulit dan direbus bersama sedikit garam hingga empuk. Angkat.

Sambal Tumis :
1 biji bawang besar - dihiris
1/2 in belacan
1 keping asam gelugur
3/4 cawan cili kisar
Ikan bilis sedikit goreng.
Garam dan gula secukupnya

Tumis bawang besar dan belacan hingga layu dan wangi.
Masukkan cili kisar dan asam gelugur dan kacau hingga garing.
Masukkan ikan bilis, garam dan gula secukupnya.
Sedia dihidang bersama ubi rebus.


Kek Kukus Buah



KEK KUKUS BUAH
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan : (Loyang (9X9")
400 gm butter
100 gm gula perang
4 biji telur
1 1/2 butter vanilla
1 1/2 sunquick oren
400 gm tepung gandum*
1 1/2 sudu kecil soda bicarbonat*
1 sudu kecil cream of tartar* - diayak*
1/2 sudu kecil serbuk buah pala
1/2 cawan badam keping - jika suka
400 gm buah-buahan kering
250 gm gula - untuk gula hangus

Cara-cara :
Panaskan pengukus.
Ambil secawan dari tepung yang diayak. Bakinya digaul bersama buah-buahan campuran. Ketepikan.
Putar butter bersama gula hingga kembang.
Masukkan telur satu persatu hingga habis. Putar lagi.
Tuangkan butter vanilla dan sunquick oren dan kacau.
Dengan menggunakan masukkan tepung kedalam adunan dan gaul rata.
Masukkan pula tepung yang digaul bersama buahan dan kacau lagi.
Masakkan gula 250gm untuk membuat gula hangus. kacau hingga larut dan berubah warna keemasan.
Tuang gula hangus tadi kedalam adunan kek perlahan sambil kacau menggunakan senduk kayu sehingga adunan sebati dan rata.
Tuang kedalam loyang 9x9. Tutup adunan kek dengan aluminium foil supaya tidak dimasuki wap. 2 jam pertama mengunakan api kuat dan 2 jam kemudian perlahan sedikit.
Jika air kukusan kurang masukkan air panas. Kukus hingga masak.
Sejukkan dahulu kemudian dibalut bersama aluminium foil untuk mendapat kek yang basah dan lebih sedap tunggu 2 atau 3 hari baru dipotong.


Saturday, November 23, 2013

Asam Laksa Penang



ASAM LAKSA PENANG
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan :
1 1/2 kg ikan kembung - dikukus
1 biji bawang besar*
15 biji bawang merah*
2 in belacan* - semua bahan dikisar
3/4 cawan cili kisar
2 batang serai - diketuk
4 potongan lengkuas
1 ikat daun kesom
2 kuntum bunga kantan - dibelah dua
7 keping asam gelugur
3 liter air
Garam dan gula secukupnya

Bahan-bahan lain
Laksa basah - dicelur
Timun
Salad
Daun pudina
Nenas
Ciliapi
Bawang besar
Limau
Telur rebus
Otak udang

Cara-cara :
Ikan yang telah dikukus ambil isi kemudian dikisar halus.
Masukkan kedalam periuk bersama 3 liter air.
Masukkan semua bahan kisar, cili kisar, daun kesum, serai, lengkuas , asam gelugur dan bunga kantan.
Masakkan hingga sebati dan mendidih.
Perasakan garam dan gula secukupnya.
Sedia dihidang.



Friday, November 22, 2013

Kerabu Mangga Ala Thai



KERABU MANGGA ALA THAI
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan :
2 biji mangga epal - disagat
2 biji bawang besar - dihiris
1 biji cili merah - dihiris
5 biji ciliapi - dihiris
2 batang serai - dihiris
1 kuntum bunga kantan - dihiris
50 gm udang kering - dibersihkan, digoreng dan tumbuk kasar
50 gm kacang tanah - digoreng dan ditumbuk kasar
2 sudu makan sos ikan
2 sudu besar gula
1 biji air perahan limau

Cara-cara :
Mangga dikupas kulit dan disagat. Masukkan kedalam bekas bersama semua bahan yang dihirs.
Masukkan udang kering dan kacang tanah tumbuk.
Tuang sos ikan dan gula. Kacau rata.
Perahkan jus limau dan sedia dihidang.





Pancake



PANCAKE
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan :
2 cawan tepung kek
1 sudu kecil soda bicarbonat
1 sudu kecil garam
2 sudu besar gula
2 biji telur - dikacau
4 sudu besar butter dicairkan dan sejukkan
2 cawan susu segar
1 sudu kecil butter vanila

Cara-cara ;
Satukan tepung dan soda bicarbonat dan ayak.
Masukkan telur, gula dan garam. gaul rata.
Masukkan susu segar sedikit demi sedikit dan kacau rata dengan mengunakan whisk.
Tuang butter vanila dan kacau sehingga adunan sebati.
Panaskan pan non stick dan tuang aduanan anggaran 3 seduk kedalam pan.
Angkat. Sedia dihidang.


Thursday, November 21, 2013

Siakap Kukus Lemon



SIAKAP KUKUS LEMON
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan :
1 ekor ikan siakap - dibersihkan
1 batang carrot - potong dadu
2 biji tomato - dipotong
4 biji ciliapi - dihiris
Daun ketumbar - dihiris
4 sudu besar jus lemon
1 sudu makan sos ikan
2 sudu makan minyak bijan
1 sudu kecil tepung jagung*
1/2 cawan air* - bahan* larutkan
Sedikit garam

Bahan-bahan hiris :
1 biji bawang besar
4 ulas bawang kecil - cincang
2 in halia muda - hiris
1 batang serai 

Cara-cara :
Ikan dibersihkan dan digaul bersama garam, bahan yang dihiris.
Kukus sehingga setengah masak.
Angkat penutup masukkan air tepung jagung, sos ikan, sedikit jus lemon, minyak bijan, carrot, ciliapi. Kukus lagi sehingga ikan masak.
Angkat dan tuang jus lemon dan taburkan daun ketumbar.
Sedia dihidang.



Wednesday, November 20, 2013

Nasi Goreng Dan Ayam Goreng Madu



NASI GORENG DAN AYAM GORENG MADU
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan untuk nasi : (6 orang)
6-7 cawan nasi sejuk
1 biji bawang besar - dicincang
4 ulas bawang putih - dicincang
Ikan bilis secukupnya - ditumbuk
2 biji telur - dikacau
2 sudu makan cili kisar
2 sudu makan sos tiram
Garam secukupnya

Cara-cara ;
Tumis bawang hingga layu. masukkan ikan bilis dan cili kisar.
Masukkan sos tiram. Kacau rata.
Masukkan telur yang dikacau dan gaul hingga telur masak.
Masukkan nasi dan perasakan garam secukupnya. Gaul rata.

Bahan untuk ayam goreng :
6 ketul peha ayam - dibersihkan
4 ulas bawang putih*
1 in halia* bahan* ditumbuk lumat.
Sedikit serbuk kunyit.
1 sudu kecil lada hitam tumbuk
1 sudu besar sos tiram
3 sudu besar madu

Cara-cara ;
Satukan kesemua bahan bersama ayam. perap selama 1/2 jam.
Panaskan minyak dan goreng ayam hingga masak.
Sedia dimakan bersama nasi goreng tadi.



Sandwich Daging Burger



SANDWICH DAGING BURGER
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan : (4 orang)
Roti Sandwich - secukupnya
6 keping daging burger
Sedikit butter
2 sudu besar sos lada hitam
2 sudu besar sos cili
4 sudu besar mayonis
4 keping cheese
Daun Salad - dipotong
Tomato - dihiris
Timun - dihiris

Cara-cara :
Panaskan pan dan masukkan 1/2 sudu kecil butter. Masukkan daging burger dan panaskan hingga masak. 
Hancurkan daging burger di dalam pan. Angkat dan masukkan kedalam bekas.
Tuang sos lada hitam, sos cili dan mayonis kedalam daging burger. kacau rata.
Ambil roti sandwich dan susun salad dan masukkan adunan daging burger. letakkan sekeping cheese.
Sedia dihidang.


Tuesday, November 19, 2013

Tenggiri Masak Lemak Tempoyak Berpetai



TENGGIRI MASAK LEMAK TEMPOYAK BERPETAI
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan :
6 keping ikan tenggiri
8 batang kacang panjang - dipotong
5 papan petai
4 sudu besar tempoyak
1 helai daun kunyit - disiat
2 batang serai - diketuk
4 cawan santan
Garam secukupnya
4 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
2 in kunyit*
15 batang ciliapii* - semua bahan*dikisar halus

Cara-cara :
Masukkan santan kedalam periuk.
Tuang semua bahan yang dikisar dan masak diatas api sambil kacau.
Masukkan tempoyak, serai dan garam secukupnya.
Masukkan ikan, kacang panjang, petai dan daun kunyit. Kacau hingga mendidih.
Sedia dihidang.


Sambal Goreng Tempe Kering



SAMBAL GORENG TEMPE KERING
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan :
2 keping tempe* - dihiris nipis
4 biji kentang* - dihiris nipis
Ikan bilis secukupnya*  - semua bahan* goreng garing
1 biji bawang besar - dicincang
1 in belacan
4 sudu besar cili kisar
Garam dan gula secukupnya

Cara-cara :
Tumis bawang dan belacan hingga naik bau.
Masukkan cili kisar dan kacau hingga garing.
Perasakan garam dan gula secukupnya.
Tuang semua bahan yang digoreng dan gaul hingga rata dan kering.
Sedia dihidang.


Friday, November 15, 2013

Apam Nasi Pelangi



APAM NASI PELANGI
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Sumber : Bicara Kak Noor

Bahan-bahan :
3 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
2 cawan gula
11 gm yis mauripan
2 cawan nasi
3 cawan air
Perwarna yang disukai
Kelapa parut putih secukupnya*
Sedikit garam* - satukan

Cara-cara :
Satukan tepung beras, tepung gandum dan yis. Gaul rata.
Kisar nasi bersama air sehingga halus dan masukkan kedalam bekas berisi bahan-bahan kering.
Kacau hingga larut dan sebati.
Perap adunan selama 3 jam.
Panaskan pengukus.
Masukkan adunan berselang seli warna kedalam loyang atau acuan apam.
Kukus selama 1/2 jam.
Sejukkan dahulu baru dipotong.



Thursday, November 14, 2013

Pecal Jawa



PECAL JAWA
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Sumber : MAT GEBU

Bahan-bahanuntuk kuah :
150 gm kacang tanah
8 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
2 in cekur*
1 in belacan*
1 1/2 sudu besar udang kering*
15 biji ciliapi* - semua bahan*dikisar
Jus asam jawa secukupnya
Garam dan gula

Cara-cara:
Kacang tanah disangai hingga masak sejukkan dan dikisar.
Bawang merah, bawang putih, cekur, belacan, udang kering dan ciliapi dimasak bersama sedikit minyak. Angkat dan dikisar halus.
Masukkan semua bahan kedalam mangkuk dan kacau.
Perasakan jus asam, garam dan gula secukupnya.
Sedia dihidang.

Bahan-bahan lain:
1 ikat kangkung - dicelur
10 batang kacang panjang - dicelur
1 mangkuk taugeh - dicelur
3 keping tauhu - digoreng
1 keping tempe - digoreng

Susun semua bahan didalam pinggan dan tuang kuah pecal. Sedia dihidang.


Ikan Tongkol Masak Lemak Cili Api



IKAN TONGKOL MASAK LEMAK CILI API
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan :
1 ekor ikan tongkol - dipotong
1 biji terung - dipotong
4  cawan santan
3 helai daun  limau purut
2 batang serai - dititik
2 keping asam gelugur
4 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
15 biji cili api merah*
1 in kunyit* - semua* bahan dikisar

Cara-cara :
Masukkan bahan yang dikisar, santan, serai dan asam gelugur kedalam periuk. Masak dan kacau hingga mendidih.
Masukkan ikan, terung, daun limau dan garam secukupnya.
Kacau hingga ikan dan terung lembut.
Sedia dihidang.



Wednesday, November 13, 2013

Tauhu Kukus Ayam Sos Tiram



TAUHU KUKUS AYAM SOS TIRAM
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan :
1 keping tauhu
1/2 biji bawang besar - cincang
3 ulas bawang putih - cincang
200 gm isi ayam - cincang
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap manis
1 sudu kecil tepung jagung*
1/2 cawan air* - digaul bersama
3 biji cili api - hiris halus
Sedikit daun ketumbar - dihiris
Sedikit carrot - disagat
Sedikit garam

Cara-cara :
Panaskan pengukus dan kukus tauhu selama 5-7 minit. Angkat dan toskan airnya.
Letakkan di atas pinggan.
Tumis bawang dan cili sehingga layu.masukkan isi ayam dan kacau hingga masak.
Masukkan sos tiram, kicap manis dan air tepung jagung. Kacau rata.
Masukkan garam secukupnya.
Tuang sos ke atas tauhu yang telah dikukus.
Taburkan daun ketumbar, ciliapi hiris dan carrot sagat.
Sedia dihidang.



Pau Sambal



PAU SAMBAL
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan :
1 kg tepung gandum
11 gm yis segera
1/2 cawan minyak
1/2 sudu kecil garam halus
2 sudu besar susu pekat manis
540 gm air (+ -)
Minyak untuk mengoreng

Cara-cara menggunakan mesin :
Satukan tepung, yis, garam, susu pekat dan minyak. Gaul rata.
Masukkan air sedikit demi sedikit sehingga doh menjadi kental dan lembut.
Angkat dan uli sedikit dan tutup dan rehatkan doh dalam 15 -  20 min.
Uli sekali lagi untuk membuang angin dalam doh.
Bulat-bulatkan doh menjadi doh yang licin anggaran 30 gm dan susun di atas loyang.
Biarkan dalam 10 minit.
Panaskan minyak dan goreng sehingga kekuninggan.
Sejukkan dahulu dan dipotong tengah untuk disapu dengan sambal tumis.
Sedia dihidang.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...