Assalamualaikum semua..
Pisang Goreng Bercoklat menu untuk minum petang.. sedap dan digemari anak2anak.. lagi sedap lagi jika ditabur dengan sedikit keju parut.. Saya menggunakan pisang nangka kerana rasanya yang sedikit masam manis.. boleh juga menggunakan pisang tanduk..
Jom lihat resepi saya yang senang dan ringkas penyediaannya..
PISANG GORENG BERCOKLAT
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Bahan-bahan :
1 sisir pisang nangka - dibelah dua
1/2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
1/4 cawan tepung rangup ADABI
1 sudu teh air kapur
1 cawan air
Sedikit garam
Sedikit serbuk kunyit - pewarna
Semua bahan dikacau rata hingga sebati.
Panaskan minyak.
Celupkan pisang keadunan tepung kemudian masukkan kedalam minyak .
Goreng hingga kekuningan dan angkat.
Cairkan coklat masakan dengan menggunakan double boiler hingga cair.
Masukkan kedalam plastik dan potong bucu kemudian dipicit dan letakkancoklat keatas pisang.
Sedia dihidang.