Saturday, May 24, 2014
Ikan Patin Masak Tempoyak
IKAN PATIN MASAK TEMPOYAK
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Bahan-bahan :
1 ekor ikan patin (sederhana besar) - dibelah
1 ikat daun kesom
1 helai daun kunyit
1 biji timun - dipotong
2 batang serai - diketuk
1/2 cawan tempoyak
4 cawan air
3 biji bawang merah*
10 biji cili api merah*
1 biji cili merah*
1 1/2 in kunyit* semua bahan* ditumbuk atau kisar
Sedikit garam
Sedikit gula
Cara-cara :
Ikan dibelah dan dibersihkan bersama sedikit asam jawa. Cuci dan bersihkan.
Masukkan bahan yang telah ditumbuk kedalam periuk bersama tempoyak, air, serai, daun kesom dan daun kunyit.
Kacau dan masak hingga mendidih.
Masukkan ikan dan timun.
Perasakan garam dan gula secukupnya.
Sedia dihidang.
Tuesday, May 20, 2014
Kerabu Perut, Taugeh Dan Tomato
KERABU PERUT
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Bahan-bahan :
500 gm perut - direbus
100 gm taugeh
100 gm tomato
1 biji bawang besar - dihiris
1 kuntum bunga kantan - dihiris halus
2 batang serai - dihiris halus
5 biji cili api - dihiris
1 biji cili merah - dihiris
1 tangkai daun ketumbar
1 sudu kecil sos ikan
1 biji limau nipis - ambil jus
Sedikit garam
Sedikit gula
Cara-cara :
Perut yang telah direbus dipotong.
Satukan taugeh dan tomato dan gaul rata.
Masukkan semua bahan yuang dihiris dan sos ikan.
Perasakan garam dan gula secukupnya. Perahkan jus limau.
Sedia dihidang.
Saturday, May 03, 2014
Talapia Merah Bakar Berempah
TALAPIA MERAH BAKAR BEREMPAH
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Bahan-bahan :
2 ekor ikan talapia merah - dibersihkan
Daun pisang secukupnya
6 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 in halia*
1 in lengkuas*
3 batang serai * - semua bahan dikisar
3 sudu besar cili kisar
2 sudu besar rempah kari
1 helai daun kunyit - dihiris
2 helai daun limau purut - dihiris
1 sudu kecil pes asam jawa ADABI
Garam dan gula secukupnya
Minyak untuk menumis
Cara-cara :
Ikan dibersihkan.
Daun pisang dibersihkan
Tumis semua bahan yang dikisar hingga wangi.
Masukkan cili kisar dan rempah kari.
Masukkan pes asam jawa.
Perasakan garam dan gula secukupnya. Kacau dan tutup api.
Gaulkan ikan bersama ikan tadi hingga rata.Balutkan ikan bersama daun pisang.
Susun diatas loyang yang beralas aluminium foil. Titiskan sedikit minyak dan bakar.
Perahkan sedikit jus limau kasturi dan dihidang.
Subscribe to:
Posts (Atom)