Saturday, March 23, 2013
Mee Bandung
MEE BANDUNG
Dari dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Bahan-bahan:
300 gm sotong
300 gm udang
300 gm isi ayam
Mee kuning*
Sawi*
Kobis*
Bunga kobis*
Jagung muda*
Lobak merah* - semua bahan* dibersihkan dan dicelur
Daun sup & daun bawang
Bawang goreng
Telur
6 biji bawang merah*
4 ulas bawang putih*
1/2 cawan udang kering dicuci* - semua bahan*dikisar
1/2 cawan cili kisar
1/2 cawan sos tomato
1/2 cawan sos cili
Air secukupnya
3/4 cawan kacang tanah digoreng - dikisar
2 biji kentang direbus -dilenyek halus
Garam & gula secukupnya
Cara-cara :
Semua sayuran dibersihkan dan dicelur.
Tumis semua bahan yang dikisar dan cili kisar hingga wangi.
Masukkan sos cili dan sos tomato. Kacau rata.
Masukkan sedikit air, kacang tanah kisar dan kentang yang dikisar.
Perasakan garam dan gula secukupnya.
Masukkan ayam, sotong dan udang.
Sedia dihidang.
Thursday, March 21, 2013
Rendang Ikan Tenggiri
RENDANG IKAN TENGGIRI
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Bahan-bahan :
6 keping ikan tenggiri
1 helai daun kunyit - dilerai
3 helai daun limau purut - dihiris halus
2 keping asam gelugur
1 sudu besar kerisik
1 cawan santan
6 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 in halia*
1 in lengkuas*
10 biji cili api siam*
2 batang serai* - semua bahan*dikisar
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu makan serbuk jintan manis
1 sudu besar rempah kari
Garam dan gula secukupnya
Cara-cara:
Ikan dilumur bersama kunyit dan sedikit garam kemudian digoreng. Angkat dan ketepikan.
Tumis semua bahan yang dikisar hingga wangi.
Masukkan serbuk ketumbar, jintan manis dan serbuk kari. Kacau hingga naik minyak.
Masukkan santan, asam gelugur dan kerisik dan gaul rata
Masukkan ikan, daun kunyit dan daun limau purut. Kacau hingga sedikit pekat.
Perasakan garam dan gula secukupnya.
Sedia dihidang.
Wednesday, March 20, 2013
Kari Ayam Serai Wangi
KARI AYAM SERAI WANGI
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Bahan-bahan :
1 ekor ayam dipotong
3 biji kentang dipotong
2 keping asam gelugur
2 pelepah daun kari
2 batang serai diketuk
2 helai daun pandan disimpul
1 sudu besar kerisik
Santan secukupnya
1 biji bawang besar - dihiris
2 ulas bawang putih dihiris
6 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 in halia*
4 biji buah keras* - semua bahan* dikisar
3 sudu besar rempah kari
1 sudu besar rempah kurma
1/2 cawan cili kisar
Rempah penumis - kulit kayu manis, bunga cengkih. bunga lawang & buah pelaga
Garam dan gula secukupnya
Cara-cara :
Ayam dibersihkan dan ketepikan.
Tumis bahan penumis, daun kari, daun pandan, serai dan bahan yang dihiris hingga wangi.
Masukkan semua bahan yang dikisar, cili kisar, rempah kurma dan rempah kari. Kacau hingga garing.
Masukkan ayam dan kentang kacau hingga kecut. Tuangkan santan.
Masukkan asam gelugur dan kerisik. Masak hingga mendidih.
Perasakan garam dan gula secukup rasa.
Sedia dihidang.
Friday, March 15, 2013
Daging Kicap Sos Lada Hitam
DAGING KICAP SOS LADA HITAM
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
400 gm daging - hiris nipis
3 biji kentang - dipotong
2 labu bawang besar - hiris kasar
4 ulas bawang putih*
1 in halia* - ditumbuk lumat
2 sudu makan lada hitam - ditumbuk
1 sudu makan sos tiram
2 sudu makan sos cili
3 sudu besar sos lada hitam
4 - 5 sudu besar kicap manis
1 pokok daun ketumbar - dihiris
Garam dan gula secukupnya
Cara-cara :
Daging direbus terlebih dahulu hingga empuk dan dipotong hipis.
Tumis bawang besar dan bahan yang ditumbuk hingga wangi.
Masukkan lada hitam dan daging digaul sebati.
Masukkan semua sos dan kicap dan sedikit air rebusan daging. Masak hingga sedikit kering.
Perasakan garam dan gula secukupnya.
Masukkan kentang yang telah digoreng.
Taburkan daun ketumbar. Gaul rata.
Sedia dihidang.
Wednesday, March 13, 2013
Red Velvet Cup Cake
RED VELVET CUP CAKE
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Bahan A
300 gm tepung cake*
2 sudu besar serbuk koko*
1 sudu kecil garam halus*
1 sudu kecil soda bikarbonat* - semua bahan disatukan dan diayak
Bahan B
125 gm butter
280 gm gula castor
1 sudu kecil esen vanila
2 biji telur gred A
240 ml buttermilk
3 sudu pewarna merah
1 sudu kecil cuka makanan
Cara-cara :
Panaskan oven 170 C.
Pukul butter dan gula hingga kembang kemudian masukkan telur dan pukul sebati.
Masukkan esen vanila dan cuka makanan kacau rata.
Masukkan bahan yang diayak berselang seli dengan buttermilk hingga habis.
Kacau rata dan sebati dengan menggunakan spatula.
Masukkan adunan kedalan cup cake hingga habis dan bakar.
Bakar pada suhu 170C dalam 1/2 jam.
Bahan membuat Cheese Frosting :
200 gm gula icing
250 gm cream cheese
70 gm mentega
Semua bahan disatukan dan pukul hingga sebati dan kental.
Ikut citarasa masing2 untuk decorate cheese frosting keatas cup cake.
Sunday, March 10, 2013
Kari Kambing Kerisik
KARI KAMBING
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Bahan-bahan :
1 1/2 kg daging kambing - dibersihkan4 biji kentang dibelah empat - direndam
4 biji tomato dibelah
8 biji bawang merah*
6 ulas bawang putih*
1 1/2 in halia*
4 biji cili hijau* - dikisar
4 sudu besar rempah kari - dibancuh dgn air
1 sudu makan rempah ketumbar
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu besar cili kisar
2 sudu besar kerisik
Santan secukupnya
2 pelepah daun kari
3 keping asam gelugur
Rempah penumis - kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, bunga cengkih
Garam dan gula secukupnya
Cara-cara :
Tumis bahan penumis, daun kari dan semua bahan yang dikisar hingga wangi. Masukkan rempah kari, serbuk ketumbar dan serbuk jintan manis.
Masukkan cili kisar dan kacau hingga naik minyak.
Masukkan daging, garam dan sedikit santan. Masak hingga empuk.
Masukkan kerisik dan tuang baki santan tadi. Gaul sebati.
Masukkan santan, kentang dan tomato. Perasakan garam dan gula secukupnya.
Sedia dihidang.
Thursday, March 07, 2013
Ayam Goreng Masam Manis Ala Thai
AYAM GORENG MASAM MANIS ALA THAI
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Bahan-bahan:
2 keping dada ayam* - dipotong dadu
Sedikit kunyit*
Sedikit garam*
1 biji telur*
2 sudu besar tepung jagung* - semua bahan digaul rata dan perap
2 biji bawang besar - dicincang
4 ulas bawang putih - dicincang
1 1/2 in halia muda - dihiris halus
4 biji ciliapi siam - diketuk2 batang serai - diketuk
2 sudu makan pes tomyam
1 sudu makan cili kisar
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos thai
1 sudu kecil sos ikan
4 helai daun limau purut
1 biji limau nipis - ambil jusnya
Sedikit air
1 biji capsicum hijau
1 biji capsicum merah
Garam & gula secukupnya
Cara-cara :
Dada ayam yang diperap digoreng hingga kekuningan. Angkat dan ketepikan.
Tumis bawang, serai dan ciliapi siam hingga layu. Masukkan cili kisar dan kacau rata.
Masukkan pes tomyam, cili sos, sos ikan, sos thai, daun limau, jus limau. Kacau rata. Masukkan sedikit air.
Perasakan garam dan gula secukupnya.
Masukkan ayam yang digoreng dan capsicum dan gaul sebati.
Sedia dihidang.
Tuesday, March 05, 2013
Sambal Ayam Ala Jawa
Sambal Ayam Ala Jawa
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Bahan-bahan :
12 ketul ayam - digaul dengan kunyit dan garam
1 biji bawang besar - dihiris
6 biji bawang merah*
4 ulas bawang putih*
2 batang serai*
1 sudu kecil lada hitam*
Sedikit belacan* - semua bahan*dikisar
3/4 cawan cili kisar
4 biji tomato - dibelah empat
2 helai daun limau purut - dihiris halus
Garam & gula secukupnya
Cara-cara :
Goreng ayam yang diperap hingga kekuningan.
Tumis bawang besar serta bahan yang dikisar hingga wangi.
Masukkan cili kisar dan masak hingga naik minyak.
Masukkan sedikit air dan buah tomato.
Perasakan garam dan gula secukupnya.
Masukkan ayam dan gaul sebati.
Masukkan daun limau purut yang dihiris. Kacau rata.
Sedia dihidang.
Saturday, March 02, 2013
Kari Ikan Tenggiri
Assalamualaikum semua dan selamat tengahari..
Kari ikan Tenggiri.. menu untuk tengahari ini.. lama tidak memasaknya ini pun diatas permintaan keluarga.. selain kari ikan, ayam goreng, ikan kering, sayur kangkung belacan, sambal belacan dan sedikit ulam-ulaman saya sediakan.. biasakan di hari cuti2 ni semua ada.. selera pun macam2 nak makan..
KARI IKAN TENGGIRI
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Bahan-bahan :
5 keping ikan tenggiri
4 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 in halia* - semua bahan ditumbuk halus
1 biji bawang merah - dihiris
2 sudu makan cili kisar
3 sudu besar rempah kari ikan - dibancuh dgn sedikit air
1/2 sudu kecil halba
2 pelepah daun kari
Bendi secukupnya
4 biji tomato dibelah empat
3 keping asam gelugur
Santan secukupnya
Sedikit garam dan gula
Cara-cara :
Tumis bawang besar, halba dan daun kari.
Masukkan bahan yang ditumbuk, cili kisar dan bancuhan rempah kari. Tumis hingga naik minyak.
Masukkan santan dan asam gelugur dan kacau hingga mendidih. Masukkan ikan dan bendi. Kacau rata.
Masukkan tomato dan tutup api.
Sedia dihidang.
Subscribe to:
Posts (Atom)