Thursday, April 09, 2015
Karipap Sardin Dan Kentang
KARIPAP SARDIN DAN KENTANG
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Bahan-bahan untuk inti :
1 tin besar sardin - dihancurkan
500 gm kentang - potong dadu
2 biji bawang merah - dicincang
3 ulas bawang putih - cincang
1/2 in halia - tumbuk
2 sudu makan cili kisar
1 sudu makan rempah kari
Sedikit daun sup dan bawang
Perahan limau kasturi
Garam dan gula secukupnya
Yumis bawang hingga layu.
Masukkan cilikisar dan rempah kari dan kacau hingga wangi.
Masukkan kentang dan kacau hingga kentang empuk.
Masukkan sardin hancur dan masak hingga kering.
Perasakan garam dan gula secukupnya.
Masukkan daun bawang dan sup.Sejukkan.
Bahan pastri :
500 gm tepung gandum
1/2 cawan minyak*
1/4 cawan butter* - panaskan hingga cair
1 sudu gula
1 sudu garam
3/4 cawan air sejuk + -
Masukkan minyak dan butter cair dan gaulkan kedalam tepung.
Ramas hingga sebati.
Masukkan air sedikit demi sedikit hingga doh lembut.
Biarkan 5 min.
Buatkan doh untuk dijadikan karipap.
Friday, April 03, 2015
Pulut Kuning
PULUT KUNING
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Bahan-bahan :
500 gm beras pulut*
Sedikit kunyit*
1 keping asam gelugur*
Air secukupnya - direndam 4 jam
1 cawan santan cair
1 cawan pati santan + sedikit garam
1 helai daun pandan
Cara-cara :
Panaskan pengukus.
Cuci beras pulut dan toskan.
Masukkan kedalam loyang dan gaulkan dengan santan cair. Kukus separuh masak.
Angkat dan gaulkan dengan pati santan dan daun pandan. Gaul rata.
Kukus semula hingga menjadi pulut lembut.
Hidangkan bersama rendang atau serunding.
Subscribe to:
Posts (Atom)