Bahan-bahan-
1 kg tulang yang banyak daging
1 biji bawang besar dihiris kasar
5 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
2 inci halia* ( Semua bahan*ditumbuk)
1 sudu makan lada hitam ditumbuk
3 sudu makan rempah sup
10 biji cili api hiris halus
5 biji limau purut ambil jusnya
Air secukupnya
Garam secukupnya
Daun ketumbar dihiris
Bawang goreng
Cara-cara-
Tumis bawang besar dan semua bahan tumbuk hingga naik bau. Masukkan rempah sup dan kacau.
Masukkan air secukupnya, garam, cili api dan tulang. Masak hingga empuk.
Perahkan air jus limau dan masukkan kedalam sup. Masukkan sedikit daun ketumbar dan bawang goreng.
Biar mendidih dan baru dihidang.
Tabur lagi bawang goreng dan daun ketumbar.
Wah! menu sup Tulang pulak kat sini....fav kak cek jugak ni....
ReplyDelete