Sunday, April 24, 2011
Paceri Terung
Bahan-bahan-
5 batang terung dipotong
2 sudu makan udang kering dibersihkan*
6 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 inci halia*( semua bahan*ditumbuk)
4 sudu makan rempah kari
2 sudu makan cili kisar
2 sudu makan kerisik
1/2 cawan santan
1 biji cili merah dipotong 2
Rempah tumis
Air asam jawa
Garam dan gula secukupnya
Cara-cara-
Terung yang telah dipotong 4 digoreng dahulu. Letakkan diatas pinggan hidang. Ketepikan.
Tumis rempah tumis dan bahan tumbuk hingga wangi. Masukkan rempah kari dan cili kisar dan kacau.
Masukkan santan, air asam jawa, kerisik, garam dan gula. Masak hingga naik minyak.
Masukkan santan lagi kalau terlalu pekat.
Tuang diatas terung tadi dan hidang.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment