Sunday, April 17, 2011

Mihun Sup Bebola Daging



Bahan-bahan-
Mihun dicelur
500 gm bebola daging
4 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1/2 inci halia*
1 sudu makan ketumbar*
1 sudu makan jintan manis* ( semua bahan* dikisar)
1/2 inci lengkuas dititik
2 batang serai dititik
2 sudu makan rempah sup
Rempah tumis (kayu manis, bunga lawang, cengkih & buah pelaga)
Garam secukupnya
Taugeh
Daun sup & daun bawang
Bawang goreng
Sambal kicap

Cara-cara-
Celur mihun hingga lembut. Ketepikan.
Tumiskan rempah tumis, semua bahan dikisar dan rempah sup hingga naik bau. Masukkan air secukupnya.
Masukan serai dan lengkuas. Biar mendidih.
Masukkan bebola daging dan garam secukupnya. Masak hingga bebola daging lembut.
Taburkan sedikit daun sup&bawang dan bawang goreng didalam sup.
Hidang.
Mihun sup ini sedap dimakan bersama sambal kicap.

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...