Sunday, November 24, 2013
Ubi Rebus Dan Sambal Tumis Ikan Bilis
UBI REBUS DAN SAMBAL TUMIS IKAN BILIS
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Bahan-bahan :
3 ketul ubi kayu
Sedikit garam
Ubi dibuang kulit dan direbus bersama sedikit garam hingga empuk. Angkat.
Sambal Tumis :
1 biji bawang besar - dihiris
1/2 in belacan
1 keping asam gelugur
3/4 cawan cili kisar
Ikan bilis sedikit goreng.
Garam dan gula secukupnya
Tumis bawang besar dan belacan hingga layu dan wangi.
Masukkan cili kisar dan asam gelugur dan kacau hingga garing.
Masukkan ikan bilis, garam dan gula secukupnya.
Sedia dihidang bersama ubi rebus.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Sedapnya makan masa sekarang, hujan2 kan..dah lama xmakan ubi kayu
ReplyDeletehttp://vitaminpilihansemua.blogspot.com/
Wahhh memang best, hidangan yg simple dan menyelerakan..
ReplyDelete