Sunday, November 24, 2013

Ubi Rebus Dan Sambal Tumis Ikan Bilis



UBI REBUS DAN SAMBAL TUMIS IKAN BILIS
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan :
3 ketul  ubi kayu
Sedikit garam

Ubi dibuang kulit dan direbus bersama sedikit garam hingga empuk. Angkat.

Sambal Tumis :
1 biji bawang besar - dihiris
1/2 in belacan
1 keping asam gelugur
3/4 cawan cili kisar
Ikan bilis sedikit goreng.
Garam dan gula secukupnya

Tumis bawang besar dan belacan hingga layu dan wangi.
Masukkan cili kisar dan asam gelugur dan kacau hingga garing.
Masukkan ikan bilis, garam dan gula secukupnya.
Sedia dihidang bersama ubi rebus.


2 comments:

  1. Sedapnya makan masa sekarang, hujan2 kan..dah lama xmakan ubi kayu

    http://vitaminpilihansemua.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. Wahhh memang best, hidangan yg simple dan menyelerakan..




    ReplyDelete