Thursday, November 14, 2013

Pecal Jawa



PECAL JAWA
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Sumber : MAT GEBU

Bahan-bahanuntuk kuah :
150 gm kacang tanah
8 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
2 in cekur*
1 in belacan*
1 1/2 sudu besar udang kering*
15 biji ciliapi* - semua bahan*dikisar
Jus asam jawa secukupnya
Garam dan gula

Cara-cara:
Kacang tanah disangai hingga masak sejukkan dan dikisar.
Bawang merah, bawang putih, cekur, belacan, udang kering dan ciliapi dimasak bersama sedikit minyak. Angkat dan dikisar halus.
Masukkan semua bahan kedalam mangkuk dan kacau.
Perasakan jus asam, garam dan gula secukupnya.
Sedia dihidang.

Bahan-bahan lain:
1 ikat kangkung - dicelur
10 batang kacang panjang - dicelur
1 mangkuk taugeh - dicelur
3 keping tauhu - digoreng
1 keping tempe - digoreng

Susun semua bahan didalam pinggan dan tuang kuah pecal. Sedia dihidang.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...