Saturday, July 07, 2012

Kari Daging



Kari Daging
Dari Dapur: Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan:
1 kg daging dipotong kecil
4 biji kentang dipotong
5 biji wang merah*
3 ulas bawang putih*
1 1/2 in halia*
2 sudu makan biji ketumbar*
1 sudu makan  jintan manis* ( Semua bahan* dikisar halus )
3 sudu besar rempah kari daging - bancuh dgn sedikit air
1 sudu makan cili kisar
2 keping asam gelugur
Rempah tumis
Santan pekat secukupnya
Santan cair secukupnya
Garam dan sedikit gula

Cara-cara:
Tumis bahan yang dikisar dan rempah tumis hingga wangi.
Masukkan cili kisar dan rempah kari kacau hingga naik minyak
Masukkan daging, asam gelugur dan sedikit santan cair. Tutup periuk dan masak hingga daging empuk
Masukkan santan pekat, kentang, garam dan sedikit gula. Kacau hingga kentang empuk.
Sedia dihidang.

1 comment:

  1. Sedapnya kari daging..konfirm laju jer makan nasi..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...