Asam Pedas Daging.. menu hari ini.. asam pedas merupakan lauk yang paling digemari saya sekeluarga.. tidak kira asam pedas ikan atau ayam.. hari ini saya menyediakan asam pedas daging yang bercampur sedikit tetel..
Bahan-bahan:
600 gm daging
400 gm tetel
8 biji bawang merah*
4 ulas bawang putih*
1 in belacan*
1 1/2 in halia*
1 1/2 in lengkuas*
1 in kunyit*
4 biji buah keras* (Semua bahan*dikisar)
1 cawan cili kisar
3/4 cawan air asam jawa
3 btg serai dititik
4 helai daun limau purut
Air secukupnya
Sedikit garam dan gula
Cara-cara:
Tumis semua bahan yang dikisar dan serai hingga wangi.
Masukkan cili kisar dan kacau hingga naik minyak.
Masukkan daging dan sedikit air. Masak hingga empuk.
Masukkan air asam, daun limau, garam dan sedikit gula.
Masak hingga daging mendidih.
Sedia dihidang.
Memang menu fav kak cek ni...nak2 campur lak ngan tetel...memang best...hubby kak cek cukup suka mkn daging tetel tu...kalau masak daging asam pedas...wajib campur ngan daging tetel...baru ngam...
ReplyDeletedulu2 tak pernah makan asam pedas selain dari asam pedas ikan. now makan segala.
ReplyDeleteCik cek.. sedap kan masak asam pedas ni.. saya selalu masak lebih dari resepi diatas.. tak cukup.. hehe
ReplyDeleteYan.. dulu pun saya tak pernah masak asam pedas daging ni.. bila dah merantau semua makanan saya makan..
hmmmm..sedap nyerr.. makan dengan nasi hangat..nyam..nyamm ;)
ReplyDeletesu nk masak utk makanan tengahari...pasti umphhhhhh.
ReplyDelete