Tuesday, July 12, 2011
Pulut Serawa Durian
Assalamualaikum..
Alhamdulillah.. semalam ada kawan bagi durian dlm 7 biji semuanya.. semuanya elok2.. sedap dan lemak manis rasanya.. isinya pula kuning.. dia bawa dari kampung di Perak.. tengah musim durian disana.. bestnya kalau ada kampung yang ada dusun durian erkk.. musim durian je boleh duk kat pondok tunggu durian jatuh.. hehe..
2 biji saya telah buat kuah serawa dan 5 biji makan begitu saja.. ikutkan nak makan semua tapi dah lama tak makan serawa durian bersama pulut.. tu buat.. anak2 saya pulak suka makan bersama roti.. Jom tengok resepi saya ni..
Bahan utk pulut:
3 cawan pulut direndam 1 jam
1 1/ 2 cawan air
Sedikit garam
Masukkan pulut dan air kedalam bekas kemudian dikukus hingga masak. Dalam 20 minit kacau jika nampak jelatah lagi renjis-renjiskan sedikit air lagi dan kukus lagi hingga masak.
Bahan utk kuah serawa:
1 mangkuk isi durian
3 mangkuk santan pekat
1/2 cawan gula
2 helai daun pandan disimpul
Sedikit garam
Masukkan isi durian, daun pandan dan garam kedalam santan.
Kacau diatas api perlahan hingga mendidih dan pekat.
Sedia dimakan bersama pulut atau roti.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Salam kak lina,tq sudi singgah blog saya yng tak cun macam blog kak lina,itu pun anak dara saya yg tolong buatkan, kita ikut saja,sekarang dia dah masuk uitm, dah tak ada orang nak upgrade,sedap-sedap semua makanan,samabal udang petai,fevret.Serawa pulut durian, selalunya serawa ni orang Kedah saja yang guna perkataan tu, kak lina orang kedah ka,saya orang kedah. dulu suka makan serawa pulut durian nih,yapi sekarang dah tak makan, ada blood pressure.
ReplyDeleteAssalamualaikum..salam perkenalan, smga dpt berkongsi apa saja yg baik2. Serawa ni kegemaran suami..mula2 saya x tau mkn tp bila dah tau...sedapnya lbh2 lg bila suami tlg gaul2kan dgn tgn dia..
ReplyDeleteWasalam Chef.. ala chef blog akak biasa2 jer.. ni pun anak bujang akak buatkan.. akak baru dlm bidang ni.. masak2 pun untuk keluarga .. mmg minat lg la tengok blog masakan rakan2.. takde la pening tiap2 nak reka nak masak pe.. akak berasal dari Johor bahru.. panggilan serawa ni mmg dari kecik lagi.. tak tau la ada nama lain.. sekali lg tq yer chef singgah di blog akak yg biasa2 je ni.. hehe
ReplyDeleteWasalam mawar merah.. terimakasih sudi singgah.. :)
ReplyDeletesalam ziarah dan kenal.. jln2 sini..kebetul saya pun ade membuat serawa durian nie.. emm mmg sedapkan..dimakan bersama pulut atau pun roti jala.
ReplyDelete