Bahan-bahan:
1 gelas sagu biji
3 gelas air
3/4 gelas gula
Sedikit perwarna merah ros
1/2 biji kelapa parut putih - untuk disalut
Sedikit garam
Panaskan air dan pewarna merah ros hingga mendidih.
Masukkan sagu dan kacau rata.
Masukkan gula dan kacau hingga nampak sedikit pekat tuang kedalam loyang dlm 7x7inci.
Kukus selama 20 minit supaya biji sagu nampak lebih cantik.
Sejukkan baru dipotong dan salut bersama kelapa parut putih.
Hidangkan.
Salam pagi Jumaat Ina....
ReplyDeleteMasa kak cek kekecik dulu arwah mak akan selalu buat kuih ni...masa tu tak heran pun sgt...skrg ni kalau teringin kenalah masak sendiri kan...husband kak cek suka kuih2 cam ni...:)
akak suka kueh ni.rasa nak buat lah petang ni nanti..:)
ReplyDelete