Assalamualaikum..
Serimuka adalah kuih yg paling saya suka.. saya ambil resepi dari kawan saya yg berniaga kuih ni.. sedap, terasa lemak dan manis.. kuih org dulu2 yang masih ada hingga sekarang.. kat mana2 majlis pun kelihatan kuih ni.. tak jemu..
Sebenarnya saya sudah lama tak membuatnya.. atas permintaan anak perempuan, buatkan la jugak.. bukan apa kdg2 mood membuat kuih ni malas.. hehe.. kalau beli kdgkala kena yg tak beberapa sedap.. tu geram gak kan.. Ok la jom tgk resepi saya ni..
Bahan untuk bhg bawah-
2 1/2 cawan pulut
Santan paras pulut
Sedikit garam
Pulut direndam selama 2 jam.
Kukus pulut dan masukkan sedikit garam bersama santan ikut paras pulut.
Bila pulut mengembang gaul2kan dan kukus lagi.
Angkat. Sediakan loyang 9x9 dan letakkan alas plastik.
Masukkan pulut yg telah dikukus dan tekan2 hingga mampat. Biarkan.
Bahan untuk bhg atas-
3/4 cawan tepung gandum
1/4 cawan tepung jagung
1 cawan gula
Sedikit garam
1 cawan air daun pandan
2 cawan santan pekat
2 biji telur
Pewarna hijau pandan
Semua bahan disatukan dan gaul hingga gula larut. Tapis.
Tuang kedalam periuk dan masak diatas api perlahan.
Bila nampak sedikit pekat atau naik wap, tuang adunan keatas pulut yang telah ditekan tadi.
Kukus hingga masak dalam 20 minit.
Sejukkan baru dipotong dan hidang.
Sedapnya kak...pebret nih...lapo tetibe dah la lom sarap lagi
ReplyDeletecantik kejadiannya sy pun dah lama tak buat
ReplyDelete