Monday, November 12, 2012
Apam Beras
APAM BERAS
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Bahan -bahan :
2 cawan tepung beras
2 cawan tepung gandum
2 cawan nasi sejuk*
2 1/2 cawan air* - dikisar halus
1 1/4 cawan gula
2 sudu kecil yis segera
Pewarna hijau dan merah
Kelapa parut putih - untuk salut
Cara-cara :
Nasi dan air dikisar hingga halus. Masukkan gula dan kisar lagi.
Tuang kedalam bekas dan masukkan yis, tepung gamdum dan tepung beras sedikit demi sedikit sambil kacau sebati dan halus.
Tutup dan perap adunan sehingga 3 jam
Panaskan pengukus. Acuan disapukan sedikit minyak dan kukus dalam 3 minit.
Masukkan adunan kedalam acuan dan kukus dalam 15 minit.
Sedia dihidang bersama kelapa parut putih
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
as-salam
ReplyDeletecantik apam beras tu..npk lembut..