Sunday, December 01, 2013
Pucuk Ubi Masak Lemak Tempoyak Petai
PUCUK UBI MASAK TEMPOYAK LEMAK PETAI
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Bahan-bahan :
1 ikat pucuk ubi
5 papan petai
2 batang serai - dititik
Segenggam ikan bilis
3 sudu besar tempoyak
2 cawan pati santan
2 cawan air
Garam secukupnya
4 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih
20 biji cili api*
Segenggam ikan bilis* - dikisar
Cara-cara ;
Pucuk ubi dicelur hingga empuk. Angkat dan toskan.
Satukan santan bersama bahan kisar, ikan bilis, serai, tempoyak dan ikan bilis. Masakkan diatas api perlahan hingga mendidih.
Masukkan pucuk ubi dan kacau hingga sebati.
Perasakan garam secukupnya.
Sedia dihidang.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment