Saturday, December 07, 2013
Karipap Daging Lada Hitam
KARIPAP DAGING LADA HITAM
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Bahan-bahan membuat inti:
200 gm daging cincang
500gm kentang - potong dadu
2 biji bawang besar - potong dadu
3 ulas bawang putih*
1 in halia*
1 sudu makan jintan manis*
1 sudu besar lada hitam* - semua bahan*ditumbuk lumat
Daun sup & daun bawang - dihiris
Garam dan gula secukupnya
Cara-cara ;
Tumis bawang besar dan bahan yang ditumbuk hingga wangi.
Masukkan daging cincang dan kacau hingga masak.
Masukkan kentang dan 1/2 cawan air.
Gaul hingga kentang empuk.
Perasakan garam dan gula secukupnya.
Masukkan daun sup dan daun bawang.
Bahan-bahanuntuk pastri :
1/2 kg tepung gandum
1/4 cawan tepung beras
80 gm butter*
1/4 cawan minyak* - panaskan dan cair
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula
170 ml air (+ - )
Cara -cara :
Tepung disatukan bersama garam dan gula.
Butter dan minyak dipanaskan dan cair dan tuang kedalam adunan tepung dan ramas sebati.
Masukkan air sedikit demi sedikit sambil diuli hingga adunan lembut dan rata.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
rasa cam nk try jgk...thanks share recipe..
ReplyDeleteTerima kasih atas perkongsian.. inilah resipi paling sama dgn yg pernah diajar oleh arwah ibu saya.. mmg sedap sangat..rindu karipap arwah ibu
ReplyDeleteTerima kasih atas resepi. Sudah cuba, sedap.
ReplyDeleteKalau terlebih lada Hitam..mcm mana..
ReplyDelete