Tuesday, December 17, 2013
Kari Ayam
KARI AYAM
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Bahan-bahan ;
1 ekor ayam - dipotong 14
3 biji tomato - dibelah 2
1 biji bawang besar - dihiris
6 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 in halia*
2 sudu besar ketumbar*
1 sudu besar jintan manis* - bahan*dikisar
1 sudu makan biji sawi
Rempah penumis - kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga
1/2 cawan cilikisar
3/4 cawan rempah kari daging
3 sudu besar sos tomato
4 cawan santan
Garam dan gula secukupnya
Cara-cara :
Tumis bawang besar, biji sawi dan rempah tumis hingga wangi.
Masukkan bahan yang dikisar dan cili kisar. Rempah kari dibancuh dengan sedikit air dan masukkan kedalam bahan yang ditumis dan kacau hingga naik minyak.
Masukkan ayam dan kacau hingga ayam kecut.
Masukkan sos tomato, garam dan sedikit gula.
Masukkan santan dan biar hingga mendidih.
Akhir sekali masukkan buah tomato dan tutup api.
Sedia dihidang.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment