Tuesday, February 04, 2014
Ikan Keli Berlada
IKAN KELI BERLADA
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Bahan-bahan :
4 ekor ikan keli - digoreng
1 batang serai - diketuk
3 helai daun limau purut
1/2 sudu pes asam jawa (ADABI)
Garam dan gula secukupnya
Bahan yang dikisar :
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
5 biji cili merah
1/2 in kunyit
Sedikit belacan
Cara-cara :
Ikan digaul bersama garam dan kunyit kemudian digoreng garing. Ketepikan.
Tumis bahan yang dikisar dan serai hingga wangi.
Masukkan pes asam jawa, garam dan gula secukupnya. Masak hingga naik minyak.
Masukkan daun limau.
Tuang keatas ikan yang telah digoreng.
Perah sedikit jus limau.
Sedia dihidang.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment