Sunday, October 27, 2013
Gulai Daging Terengganu
GULAI DAGING TERENGGANU
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Bahan-bahan :
1 1/2 kg daging
1/2 cawan kerisik
2 cawan pati santan
2 cawan santan cair
1/2 ketul gula melaka
3 keping asam gelugur
Garam dan gula secukupnya
2 biji bawang besar - dihiris kasar
10 biji bawang merah*
6 ulas bawang putih*
2 in halia*
1 1/2 in lengkuas* - semua bahan* dikisar
1/2 cawan cili kisar
2 sudu besar rempah kari*
3/4 cawan rempah gulai daging* - dibancuh bersama sedikit air
Rempah tumis - kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih & buah pelaga
Cara-cara :
Tumis bawang besar hiris dan rempah penumis.
Masukkan semua bahan yang dikisar dan kacau hingga wangi.
Masukkan cili kisar, rempah kari dan rempah gulai daging. Kacau hingga naik minyak.
Masukkan daging dan gaul hingga daging kecut. Masukkan santan cair, asam gelugur dan masak hingga daging empuk.
Masukkan santan pekat, kerisik, gula melaka,, garam dan sedikit gula. Kacau hingga mendidih dan kuah sedikit pekat.
Sedia dihidang.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Assalamualaikum admin.. saya share ye.. dan terima kasih atas resepinya.. 👍👍👍😘
ReplyDelete