Wednesday, November 16, 2011

Talam Suji


Assalamualaikum dan selamat pagi..
Talam Suji.. malam tadi buat untuk sarapan pagi ini.. lembut dan tidak begitu manis..mengikut citarasa dan ambil dari resepi koleksi saya... memang dari dahulu lagi saya membuatnya ikut dari resepi di bawah ini..

Bahan utk lapisan bawah: ( loyang 9x9in)
1 cawan tepung suji @ tepung semolina
1/2 cawan gula
1/2 camcateh garam
Pewarna kuning
3 1/2 cawan santan

Panaskan pengukus. Alas loyang dengan plastik.
Masukkan semua bahan kedalam periuk.
Masakkan atas api hingga naik wap.
Tuang kedalam acuan dan kukus selama 10 minit.

Bahan-bahan utk lapisan atas:
1 cawan tepung gandum
2 sudu makan tepung jagung
1/4 cawan gula
1  biji telur
1/2 camcateh garam
1 cawan air gula merah - Gula merah dimasak dahulu bersama sedikit air dan daun pandan kemudian ditapis
2 cawan santan

Satukan semua bahan dan kacau hingga gula larut dan tapiskan.
Masukkan kedalam periuk dan kacau atas api hingga naik wap.
Garis2kan adunan bawah dgn garfu sebelum masuk adunan atas.
Masukkan keatas aduanan bawah dan kukus selama 20 min.
Sejukkan baru dipotong.

3 comments:

  1. Tepung suji ngan tepong semolina tu sama ke...selalu tgk dah resepi ni...berhajat gak nak buat...cam sedap je...:D

    ReplyDelete
  2. Cik cek... tepung tu sama tapi nama je lain.. try la..

    ReplyDelete
  3. tepung dah beli..tapi tak terbuat...cantik je kan..licin potongan

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...