Wednesday, April 23, 2014

Gulai Daging



GULAI DAGING
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan : (7 orang)
1 kg daging
3 biji kentang - dibelah
2 pelepah daun kari
Rempah tumis - kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang & buah pelaga
2 sudu besar cili kisar
4 sudu besar rempah kari daging
1 sudu makan kerisik
Santan secukupnya - ikut kepekatan
Garam dan gula secukupnya

Bahan hiris:
1 biji bawang besar - dihiris
1 ulas bawang putih - dihiris

Bahan yang dikisar :
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 1/2 in halia
1 in kunyit
1 in lengkuas

Cara -cara :
Panaskan minyak dalam periuk.
Tumis bawang hiris, rempah tumis dan daun kari hingga wangi.
Masukkan bahan yang dikisar dan kacau.
Masukkan cili kisar dan rempah kari dan kacau hingga garing.
Masukkan daging dan sedikit air dan masak hingga daging empuk.'
Masukkan santan, kerisik, gatam dan sedikit gula.
Masukkan kentang dan masak hingga empuk.
Sedia dihidang.





1 comment:

  1. Masakan gulai memang membuka selera kan Lin.... lagilah kalau makan tengahari, tambahkan acar timun... waduh... wangi bersatu aroma kari dengan acar!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...