Sunday, March 16, 2014
Bingka Roti Pisang
BINGKA ROTI PISANG
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Bahan-bahan :
4 1/2 cawan santan
2 biji telur - kacau
1 cawan pisang lenyek
12 keping roti - potong dadu
1 cawan tepung gandum
2 sudu besar butter - dicairkan
3/4 cawan gula
1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu kecil garam
Cara-cara :
Santan digaul bersama telur, gula, garam dan esen vanila.
Masukkan roti yang dipotong dadu. Biarkan dalam 1/2 jam supaya roti mengembang.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil gaul rata.
Masukkan pisang lenyek dan butter cair. Kacau semua hingga rata.
Panaskan oven. Loyang 9"x 9" disapu dengan sedikit marjerin.
Tuang adunan kedalam loyang dan bakar dalam kepanasan 200C.
Bakar dalam 1 jam sehingga atas nampak garing dengan menggunakan api atas bawah.
Sejukkan baru dipotong.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment