Tuesday, June 11, 2013
Asam Kari Ikan Tongkol
ASAM KARI IKAN TONGKOL
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Bahan-bahan :
1 ekor ikan tongkol - dipotong
10 batang bendi
2 biji tomato - dibelah
Daun kesum - secukupnya
1 tangkai bunga kantan - dibelah dua
1/2 cawan cili kisar
1/2 cawan rempah kari ikan
2 sudu makan pes asam jawa ADABI
4 cawan air
Garam dan gula secukupnya
1 biji bawang besar - dihiris
8 biji bawang merah*
4 ulas bawang putih*
1 1/2 in halia*
1 in lengkuas*
4 biji buah keras*
Sedikit belacan* - semua bahan*dikisar
Cara-cara :
Tumis bawang besar hingga wangi dan masukkan bahan yang dikisar.
Masukkan rempah kari dan cili kisar dan kacau hingga naik minyak.
Tuangkan air secukupnya.
Masukkan pes asan jawa, garam dan gula. Biar mendidih.
Masukkan ikan, daun kesum dan bunga kantan.
Akhir sekali masukkan bendi dan tomato dan kacau rata.
Sedia dihidang.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
sedapnya...adda pun tadi masak ikan gerang asam...
ReplyDelete