Monday, August 11, 2014

Daging Masak Beryani




DAGING MASAK BERYANI
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan :
1 1/2 kg daging - potong kecil
10 biji bawang merah*
4 ulas bawang putih*
1 1/2 in halia*
6 biji cili hijau*
3/4 cawan rempah beryani
Rempah tumis - kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih & buah pelaga
1 pokok daun ketumbar
2 tangkai daun pudina
2 biji tomato - dipotong kasar
3/4 cawan sos cili
2 sudu besar tomato puree
1/2 cawan susu cair
1/2 cawan bawang goreng
1/2 cawan kismis
Gajus goreng - jika suka
Garam dan gula secukupnya

Cara-cara :
Tumis bahan yang dikisar dan rempah tumis hingga wangi.
Masukkan rempah beryani dan sedikit hingga masak hingga wangi.
Masukkan tomato, daun pudina dan daun ketumbar.
Masukjkan daging dan gaul rata. Tuang sedikit air masak hingga mendidih.
Masukkan sos cili dan tomato puree dan masak daging hingga empuk.
Tuangkan cili sos, tomato puree dan susu cair.
Perasakan garam dan gula secukupnya.
Masukkan susu cair dan bawang goreng..
Bila daging empuk dan kuah agak pekat masukkan kismis dan biji gajus.
Sedia dihidang.



1 comment:

  1. i memang suka bryani. sebab tu masa ke Kashmir all the food i ngap..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...