Tuesday, December 18, 2012
Nasi Ayam & Ayam Panggang Madu
NASI AYAM & AYAM PANGGANG MADU
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus
Bahan-bahan untuksup:
1 ekor ayam dipotong empat
Air secukupnya untuk sup
1 in halia dihiris halus
4 ulas bawang putih diketuk
1 kuib pati ayam Maggi
Sedikit bawang goreng
Daun sup & bawang secukupnya
Garam secukupnya
Semua bahan disatukan dan masak hingga mendidih.
Angkat ayam dan toskan. Ketepikan.
Bahan untuk ayam panggang madu :
Ayam yang telah direbus
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap manis
5 sudu besar madu
Semua bahan dilumur rata keatas ayam.
Perap dalam 15 minit.
Bakar didalam oven hingga warnanya kekuningan.
Angkat.
Bahan untuk nasi ayam:
3 cawan beras Basmathi - cuci dan toskan
4 3/4 cawan sup ayam
1 batang serai - diketuk
2 helai daun pandan
1 in halia dihiris
3 ulas bawang putih diketuk
1 biji bawang besar dihiris
2 sudu makan butter
Garam secukupnya
Masukkan semua bahan kedalam periuk elektrik.
Tekan dan biar nasi masak.
Sedia dihidang.
Bahan-bahan lain:
Timun
Tomato
Salad
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
lama kak ros tak masak nasi ayam. Kempunan rasanya...
ReplyDeleteSelamat malam kak lina...
ReplyDeleteWah mmg suka makan resepi nasi ayam cam ni, sedapnya, terliur sangat2 : )
Errrm nampak menarik..kena cuba bt..
ReplyDeleteSedap nyer..kena try ni..ayam tu dah direbus kan,.berapa lama kena panggang ek dlm oven??
ReplyDelete