Monday, September 09, 2013

Kek Mentega Pandan



KEK MENTEGA PANDAN
Dari dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan :
250 gm pure butter
190 gm gula halus
4 biji telur
1 sudu kecil butter vanilla
250 gm tepung gandum*
5 gm baking powder* - satukan dan ayak
100 ml susu segar
1 sudu kecil paste pandan
1 sudu kecil paste coklat

Cara-cara ;
Pukul butter dab gula hingga kembang dan gebu.
Masukkan telur satu persatu hingga habis.
Tuangkan butter vanilla dan putar rata.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit berselang seli dengan susu segar.
Kacau hingga adunan rata.
Bahagikan kepada 2 adunan. Satu adunan  masukkan paste pandan dan 1 adunan lagi dimasukkan paste coklat. Kacau kedua-dua hingga rata.
Tuang kedalam loyang 7x7in berselang seli perasa pandan dan coklat.
Bakar di dalam ketuhar dalam 160C selama 45 - 50 min dan masak.
Sejukkan baru dipotong.




3 comments:

  1. cantik kombinasi warnanya tu... mkn panas2 kek ni mmg sedap kan..

    ReplyDelete
  2. Nampak sedap kek ni..ngam gabungan coklat dan pandan tu kak..

    ReplyDelete
  3. nak cuba!!!! tq zalinah 4 sharing...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...