Thursday, November 05, 2015

Bubur Candil Keladi



BUBUR CANDIL KELADI
Dari Dapur : Zalinah @ Rempah Ratus

Bahan-bahan :
Untuk membuat biji tepung
2 cawan tepung pulut
1/2 cawan tepung gandum
Sedikit garam
Sedikit pewarna keladi
Sedikit biji sago
1 cawan air lebih atau kurang ikut kelembutan
- semua bahan disatukan dan masukkan air sedikit demi sedikit hingga lembut
1 biji keladi cina dipotong dadu dan dikukus
5 cawan santan - ikut kepekatan
1 helai daun pandan
1 cawan gula
Sedikit garam

Cara- Cara :
Panaskan air hingga mendidih sambil bulatkan2 biji candil kemudian bulat2kan adunan tadi dan masukkan kedalam air mendidih tadi. bila biji tepung tadi timbul angkat dan toskan. Buat sehingga habis. Biarkan.
Masakkan santan, gula dan daun pandan.
Masukkan biji sago, keladi dan biji tepung tadi.
Kacau hingga mendidih.
Sedia dihidang.





1 comment:

  1. Emmmm sedapnya..
    Dah lama akak tak buat bubur keladi ungu ni zalinah..
    Udah terliur lah pulak.. rasa nak mencari juga keladi ni..
    Keladi goreng pun sodap :D

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...