Friday, June 17, 2011

Sup Bebola Ketam


Sup Bebola Ketam.. resepi yang paling mudah disediakan.. anak2 yang nak belajar masak pun boleh membuatnya.. spt anak saya Diyana.. skrg ni mula berjinak nak belajar masak..

Cuaca panas macam sekarang ni mmg anak2 tak berapa nak makan nasi.. mungkin terlalu banyak minum air.. perut pun dah kenyang air.. Hari ini saya menyediakan menu yang paling digemari anak2 saya.. Sup bebola Ketam.. diaorang semua suka lauk yang berkuah.. lebih2 lagi apa2 sup..


Bahan-bahannya-
400 gm bebola ketam
2 biji kentang dibelah 6
1 batang carrot dipotong serong
300 gm bunga kobis
Daun ketumbar
Bawang goreng
2 biji bawang besar dipotong dadu
4 ulas bawang putih diketuk
1/2 inci halia dihiris halus
1/2 sudu kecil lada hitam ditumbuk
5 biji cili api dihiris halus - jika nak pedas
1 kiub pati ayam
6 cawan air
Garam secukupnya

Cara-cara-
Tumis bawang merah, bawang putih dan halia.
Masukkan air, kuib ayam, ladfa hitam, kentang, carrot dan bebola ketam. Biar hingga kentang dan carrot empuk.
Masukkan bunga kobis dan garam secukupnya.
Bila mendidih masukkan daun ketumbar dan bawang goreng.
Sedia dihidang.

1 comment:

  1. sedapnya sup tu...suka hirup kuah tu..slurpp:)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...