Monday, June 20, 2011

Talam Kastard Jagung


Talam kastard jagung.. boleh dibuat untuk menu pagi atau petang.. begitu lembut dan tidak begitu manis..Cara membuatnya mudah sahaja seperti talam yang lain..


Bahan-bahan utk lapisan bawah-
1 1/2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung jagung
1/2 cawan tepung kastard
3 1/2 cawan santan
1/2 cawan gula
1 cawan jagung cream dlm tin
Pewarna kuning
Sedikit garam

Panaskan loyang dalam pengukus. Alaskan plastik.
Semuan bahan dsatukan kecuali jagung cream. Tapiskan.
Masak adunan yang telah ditapis dan jagung ke dalam periuk dan kacau hingga keluar wap.
Tuang kedalam loyang dan kukus.

Bahan-bahan utk lapisan atas:
1 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar tepung sagu
1 cawan air daun pandan
2 cawan santan pekat
2 biji telur
1/4 cawan gula
Pewarna hijau pandan
Sedikit garam

Semua bahan disatukan kemudian ditapis.
Masukkan kedalam periuk dan kacau hingga keluar wap.
Tuang keatas lapisan bawah tadi. Sebelun itu digaris2 dgn garfu diatas permukaan kuih itu.
Kukus hingga masak dalam 20 minit.
Apabila masak, sejukkan dahulu baru dipotong.
Sedia dihidang.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...