Thursday, June 16, 2011

Mee Hoon Goreng Tomyam


Mee Hoon Goreng Tomyam.. memang sedap makan panas2.. kalau nak tahu boleh la rasa..
Macam mane nak rasa erkk??  tengok gambar jer le.. kalau nak rasa boleh la mencubanya sendiri yer..
Bahan2 yang saya gunakan pun senang didapati.. mungkin didalam petisejuk kawan2 semua mesti ada..

Ini adalah menu saya tengahri ni.. ringkas jer..

Bahan-bahan-
1 bungkus meehoon
20 ekor udang
5  ekor sotong dipotong
1 cawan isi ayam dipotong kecil
6 biji bawang merah ditumbuk
5 ulas bawang putih ditumbuk kasar
2 sudu makan udang kering dicuci dan ditumbuk
3 sudu besar cili kisar kalau nak pedas tambah lagi
2 sudu makan sos cili
4 sudu makan pes tomyam
Sedikit air
2 batang serai dihiris halus
4 helai daun limau purut dihiris
Kobis dipotong halus
Carrot dipotong panjang
Daun saderi
Limau kasturi

Cara-caranya-
Meehoon direndam hingga lembut dan toskan.
Tumis bawang merah, bawang putih, udang kering dan serai hingga wangi. Masukkan cilikisar, sos dan pes tomyam. kacau.
Masukkan ayam, sotong dan udang. Kacau hingga masak.
Masukkan garam dan gula. Rasa sesedapnya.
Masukkan meehoon dan kacau hingga semua sebati.
Tuang sedikit air jika diperlukan.
Masukkan kobis, carrot dan hirisan daun limau purut. Gaul lagi.
Sedia dihidang. Taburkan daun saderi dan perahkan limau kasturi.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...