Saturday, May 14, 2011

Pengat Pisang

Assalamualaikum..

Selamat petang.. diluar sana cuaca panas sekali.. musim panas mcm ni la kita kena minum air masak banyak.. saya disini pun kena batuk dan selsema.. mungkin minum banyak ais.. maklum la tengahari lepas ambil anak dari sekolah tekak terasa dahaga terus ambil air ais.. mmg la rasa lega.. tp akibatnya tu dia.. dpt batuk dan selsema.. tapi takpela salah diri ni sendiri kan.. tanggung la akibatnya..

Petang ni menu apa yg kawan2 sediakan ye utk famili.. saya menyediakan pengat pisang.. pagi tadi pergi ke pasar nmpk pulak pisang nangka.. tu terfikir dh lama tak buat pakai pisang nangka.. biasanya pakai pisang nipah.. pisang nangka ni rasanya masam manis skit.. buat goreng pun sedap.. Jom kita jamu selera pengat pisang saya ni..
 

 Bahan-bahan-
6 biji pisang nangka dipotong
1/2 cawan biji sagu dicuci dan toskan
5 cawan santan
100 gm gula melaka
Gula secukup manis
Sedikit garam
2 helai daun pandan disimpul

Cara-cara-
Masukkan santan, gula melaka, gula, daun pandan dan sedikit garam kedalam periuk.
Kacau diatas api sederhana hingga mendidih.
Masukkan pisang dan biji sagu. Kacau lagi sehingga sagu kembang.
Sedia dihidang.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...