Saturday, May 14, 2011

Daging Lemak Cili Api


1 kg daging dipotong
15 biji cili api*
1/2 inci kunyit*
1 inci halia* ( Semua bahan*dikisar)
4 batang serai diketuk
1 helai daun kunyit disiat
3 keping asan gelugor
4 biji kentang dipotong
3 cawan santan cair
3 cawan pati santan
Garam secukup rasa

Cara-cara-
Masukkan bahan kisar. serai bersama daging. Masakkan hingga daging kecut.
Tuangkan santan cair dan masak daging hingga empuk.
Masukkan kentang dan pati santan.
Masukkan asam gelugor dan daun kunyit. Rasa garam secukupnya dan kacau sebati.
Sedia dihidang.

2 comments:

  1. salam Zalinah...kalau akak,masak lemak cili api letak cili & kunyit hidup je..halia tak perlu..n9 asli kan..tp terpulang kpd citarasa masing2 kan...

    ReplyDelete
  2. oh ye ke.. nnti boleh cuba yg asli n9 punya.. thank you kak.. :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...