Saturday, May 07, 2011

Daging Masak Beriani


Bahan-bahan-
1 1/2 kg daging dipotong kecil
10 ulas bawang merah*
4 ulas bawang putih*
1 inci halia*
6 biji cili hijau* ( Semua bahan*dikisar)
Rempah tumis
1/2 cawan rempah beriani
1 cawan sos cili
1/2 cawan tomato puree
2 tangkai daun ketumbar dipotong kasar
1 tangkai daun pudina
1/2 cawan bawang goreng
1/2 cawan susu cair
Garam dan gula secukupnya

Cara-cara-
Tumis semua bahan kisar, dan rempah tumis hingga naik bau.
Masukkan rempah beryani dan masak hingga naik minyak.
Masukkan tomato puree, sos cili, daun ketumbar dan daun pudina, kacau rata.
Masukkan daging dan sedikit air biar daging empuk.
Masukkan bawang goreng dan susu cair. Biar pekat.
Sedia dihidang.

3 comments:

  1. emmmm....sedapnya lauk ni ...makan ngan masi beriani ni memang serasi sgt ni...:)

    Happy Mother's Day....

    ReplyDelete
  2. Cik Cek.. Happy Mother's day.. semoga menjadi ibu terbaik untuk anak2 yg dikasihi..

    ReplyDelete
  3. nampak memang sedap....sy nk try la lepas ni..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...