Friday, May 20, 2011

Talapia Masak Asam Kari Pekat

Assalamualaikum..

Dah masak untuk makan malam? Yang bekerja mungkin belum kan..
Malam ni saya menyediakan Talapia Masak Asam Kari Pekat.. saya ambil dari resepi Che Mat Gebu yang popular tu .. Che Mat menggunakan ikan pari.. tetapi saya dah adjust kan supaya pekat dan ikut citarasa saya pula.. sedap terasa masam dan pedas kuahnya.. Terimakasih Che Mat berkongsi resepi yang sedap2 belaka..


Bahan-bahan-
2 ekor ikan talapia merah dilumur garam dan kunyit
8 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1/2 in lengkuas*
1/2 in halia*
1/2 in kunyit*
3 biji buah keras*
1/2 in belacan* ( Semua bahan*dikisar)
2 batang serai dititik
2 kuntum bunga kantan
1/2 cawan cili kisar
1 1/2 sudu besar rempah kari ikan
1 1/2 cawan air asam jawa
Air secukupnya
Garam dan gula secukupnya

Cara-cara-
Ikan talapia digoreng. Ketepikan.
Tumis semua bahan kisar dan serai hingga wangi. Masukkan rempah cili kisar dan kacau hingga garing. Tambahkan rempah kari.
Masukkan air asam jawa dan air secukupnya. Masak hingga nampak pekat. Masukkan bunga kantan.
Tambah garam dan gula secukup rasa.
Tuang keatas ikan yang telah digoreng.
Sedia dihidang.

2 comments:

  1. Tak penah lagi Ikan Talapia masak kari...cam best je ni...boleh gak try lain kali...:)

    ReplyDelete
  2. Cuba la cik cek.. sedap tau.. kalau ikan bawal pun sedap..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...