Saturday, May 07, 2011

Nasi Beriani


Bahan-bahan-
5 cawan beras basmathi - dibasuh dan direndam dlm 1/2 jam
5 1/2 cawan air
1 cawan susu cair
6 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 inci halia dihiris*
2 biji cili hijau* ( Semua bahan*dikisar)
Rempah tumis
2 sudu makan rempah beriani
1 tangkai daun ketumbar dihiris kasar
1 tangkai daun pudina dihiris kasar
2 biji tomato dicincang
1/2 cawan kismis
1/2 cawan kacang gajus digoreng
Daun pandan
Garam secukup rasa
Pewarna kuning

Cara-cara-
Panaskan minyak sapi dan sedikit minyak jagung didalam kuali.
Tumis bahan2 yang dikisar. rempah beryani dan rempah tumis hingga wangi. Masukkan tonato, daun ketumbar dan daun pudina. Masak hingga naik minyak.
Masukkan bahan2 yg ditumis kedalam periuk nasi yg sedia ada beras yang telah dicuci tadi.
Masukkan air, susu cair, daun pandan dan garam secukupnya.
Biar nasi hingga masak dan kering. Bila kering, buka tutup dan renjiskan pewarna.
Nasi dikacau baru letakkan gajus dan kismis.
Sedia dihidang.



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...