Sunday, June 12, 2011

Kari Kambing

Assalamualaikum dan selamat petang..

Penat juga hari ni terkejar2 masa.. masak pun lewat.. tapi takpe semuanya berjalan dgn teratur..
jadi juga nak masak kari kambing hari ni..


Sedap dimakan bersama roti atau roti jala.. tapi saya sekeluarga makan bersama nasi putih jer.. resepi kari kambing ni diambil dari koleksi resepi saya.. sedap gak mmg ikut citarasa seisi keluarga..


Jom layan resepi kari kambing ni..

Bahan-bahannya-
1 kg daging kambing
1/2 kg tulang kambing
8 biji bawang merah*
5 ulas bawang putih*
2 inci halia* ( Semua bahan*dikisar)
Rempah tumis
3 sudu besar rempah kari*
2 sudu makan rempah beriani* ( Satukan dan dikacau dgn sedikit air)
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar bawang goreng
4 cawan santan pekat
5 biji kentang dibelah 4
2 keping asam gelugur
Garam dan gula secukupnya

Cara-cara-
Tumis bahan yang dikisar dan rempah tumis hingga wangi.
Masukkan rempah kari dan beriani dan masak hingga naik minyak.
Masukkan daging dan tulang yang telah dibersihkan. Tuang sedikit air dan masak hingga empuk.
Masukkan santan, kentang, sos cili, bawang goreng dan asam gelugur.
Rasa garam dan gula secukupnya dan masak hingga mendidih.
Sedia dihidang.

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...