Wednesday, April 27, 2011

Nasi Ayam

Assalamualaikum..
Menu malam ni Nasi Ayam & Ayam Blackpaper.. dikira senang jugak la penyediaannya dan ada bermacam2 cara kita boleh buat.. Jom tengok cara saya menyediakannya..



Bahan-bahan untuk nasi-
4 cawan beras Basmathi dicuci dan toskan
5 1/2 cawan air rebusan ayam
4 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1 inci halia* ( Semua bahan*dikisar)
1 sudu besar butter
Sedikit minyak
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
2 helai daun pandan disimpul
2 batang serai diketuk
Garam secukupnya

Cara-cara-
Panaskan minyak dan butter. Masukkan bahan kisar, kulit kayu manis dan bunga cengkih masak hingga wangi.
Masukkan air rebusan ayam, daun pandan, garam dan beras. Tutup periuk dan biar hingga nasi masak.


Cara penyediaan sup & ayam blackpaper-
1 ekor ayam dibelah 4 direbus dengan air secukupnya
4 biji bawang merah dihiris halus
2 ulas bawang putih dihiris halus
1 inci halia dihiris halus
1 sudu teh biji lada hitam ditumbuk
Daun sup dan daun bawang
Bawang goreng
Garam secukupnya
Tumis bahan yang dihiris hingga wangi. Masukkan air secukupnya.garam dan ayam masak hingga mendidih dan ayam separuh masak.
Angkat ayam. ketepikan.
Masukkan daun sup, daun bawang dan bawang goreng. Ketepikan sup.


Cara penyediaan ayam-
Ayam yang telah direbus separuh masak
3 ulas bawang putih ditumbuk
1 sudu makan biji lada hitam ditumbuk
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos blackpaper
4 sudu besar kicap
Garam dan gula secukupnya
Ayam dilumur dengan semua bahan2 diatas dan perap dalam 1 jam. Letakkan dalam dulang pembakar dan letakkan sedikit marjerin.
Panggang ayam dalam oven hingga ayam masak.

Sos cili-
6 atau 7 batang cili merah*
3 ulas bawang putih* ( Semua bahan*dikisar)
4 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
Garam dan gula secukupnya
Semua bahan disatukan dan dimasak dengan api perlahan hingga mendidih.

1 comment:

  1. Emmmm...sedapnya Nasi Ayam ni....lapo lak perut kak cek...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...