Friday, April 15, 2011

Roti Kismis

Assalamualaikum dan selamat petang..
Menu ptg saya roti kismis.. memandangkan esok cuti anak2 semua ada roti kismis la jadi makan kudapan mereka.. senang tak payah nak fikir2 kalau diaorg lapar makan je la roti ni.. biasa la kalau tak sekolah duk keluar masuk dapur je.. Resepi roti kismis ni mmg lembut dan gebu.. nak2 kalau cicah dgn air teh atau kopi..


Bahan-bahan-
500 kg tepung berprotin tinggi
2 camca besar susu tepung
2 camca teh bread improver
1 camca teh garam
70 gm gula halus
11 gm yeast
75 gm mentega
100 gm kismis hitam
1 biji telur
1 camcateh esen vanilla
180 ml air

Cara-cara-
Satukan semua bahan kecuali mentega. Uli sambil tambah mentega sikit demi sedikit hingga adunan menjadi doh yang kental dan licin. Tutup doh dengan towel sampai naik 2 kali ganda.
Keluarkan doh dan tumbuk2kan untuk keluarkan angin didalam doh.
Bahagikan adunan dlm beberapa ketul ikut saiz acuan. ( Saya letak 70gm bg acuan kertas)
Biar doh kembang 2 kali ganda lagi baru dibakar. Suhu 190C dalam 20 minit.
Bila roti sudah diangkat sapu dibahagian atas roti dgn butter.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...